Κόντρα ΑΠΘ και ΕΛ.ΑΣ. για τα πρόσφατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Μία κόντρα μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες, με αφορμή τα πρόσφατα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις με το ΑΠΘ, τονίζονται τα εξής:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στα πρόσφατα περιστατικά στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο χώρο του Α.Π.Θ. αμέσως μόλις διαπίστωσαν να διαπράττονται αδικήματα που δικαιολογούν τέτοια παρέμβαση,
στο χώρο παρέμειναν πέραν της μίας ώρας, συνεπικουρώντας παράλληλα το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,
για τα αδικήματα που διαπράττονταν εντός του χώρου του Α.Π.Θ., μέχρι που ολοκληρώθηκαν οι πορείες στην πόλη, δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές».

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ

Άμεση ήταν η απάντηση της Πρυτανείας του ΑΠΘ σχετικά με τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημιακού ιδρύματος, υπογραμμίζονται τα εξής:

«Η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να διαψεύσει την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που αναφέρει ότι: ‘δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές, μέχρι που ολοκληρώθηκαν οι πορείες στην πόλη, για τα αδικήματα που διαπράττονταν εντός του χώρου του Α.Π.Θ.’.
Πέραν των σχετικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με αρμόδιους Εισαγγελικούς και Αστυνομικούς λειτουργούς, στάλθηκε έγκαιρα και έγγραφη ενημέρωση για την κατάληψη της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρόσκληση για παρέμβαση για την προστασία της.

Συγκεκριμένα, με το υπ. Αριθμ. Πρωτ. 11333/6-12-18 έγγραφο, που στάλθηκε ηλεκτρονικά στις 11:16 το πρωί της 6/12/2018, ενημερώθηκαν η Εισαγγελία Πρωτοδικών και η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για την κατάληψη του κτιρίου της Θεολογικής από αναρχικούς, την αδυναμία εισόδου μελών του ΑΠΘ, και την αδυναμία λειτουργίας της Σχολής. Το έγγραφο καταλήγει με πρόσκληση για ενέργειες, αναφέροντας επί λέξει: ‘Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας για την προστασία των δημοσίων κτιρίων του ΑΠΘ’.
Είναι πράγματι σοβαρό θέμα όταν θεσμικοί φορείς της Ελληνικής κοινωνίας, όπως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εκδίδουν ανακοινώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που διαψεύδονται με αδιαμφισβήτητο τρόπο από τα γεγονότα που έχουν συμβεί».

Κοινοποίηση