Γνωρίστε τον Πεθελινό- Με ιστορία από τους κλασικούς χρόνους έως σήμερα

Ο πληθυσμός του Πεθελινού, του δήμου Εμμανουήλ Παππά Σερρών, ανέρχεται σε 596 κατοίκους.

Πρόκειται για ένα οικισμό, που εξελίχθηκε στην περιοχή σε διάφορες θέσεις. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν ότι ο οικισμός ιδρύθηκε κατά τους κλασσικούς χρόνους και συνέχισε να υφίσταται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή. O σημερινός οικισμός ιδρύθηκε στις αρχές της τουρκοκρατίας.

Το 18ο και 19ο αιώνα ο Πεθελινός (το Πισιλινό) που ανήκε διοικητικά στην επαρχία Ζίχνης, εκκλησιαστικά υπαγόταν αρχικά στην επαρχία Καβάλας και κατόπιν στην Μητρόπολη Ξάνθης. Τα έτη 1875-76 σε απογραφή του Μητροπολίτη Καλλίνικου Β΄ Ευτυχίδη φαίνεται να έχει 172 κατοίκους.

Στο Μακεδονικό Αγώνα ο Πεθελινός είχε συμμετοχή και έδωσε στην πατρίδα τον Μακεδονομάχο Θεόδωρο Καραθεοδώρου.

Ο Πεθελινός το 1920 ανήκε στο Γάζωρο και είχε 146 κατοίκους. Το 1875 είχε σχολείο με 5 μαθητές και το 1905 με 14 μαθητές και ένα δάσκαλο. Το 1916 κάηκε το σχολείο και ξαναχτίστηκε το 1919. Το 1928 λόγω της εγκατάστασης του εργοταξίου ΜΟΝΚΣ- ΓΙΟΥΛΕΝ για την αποξήρανση της λίμνης του Αχινού ο αριθμός των μαθητών ανέβηκε στους 180-200.

Στα Ν.Α. του χωριού το 1933 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν 19 οικογένειες από την Μικρά Ασία. Το 1933 οι κάτοικοι ήταν Μακεδόνες, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Πόντιοι και Σαρακατσάνοι. Το 1995 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της κοινότητας που δημιούργησε χορευτικά συγκροτήματα και ανέπτυξε πολιτιστικές εκδηλώσεις που ζωντάνεψαν το χωριό. Στον Πεθελινό δραστηριοποιείται η ποδοσφαιρική ομάδα «Στρυμόνας» Πεθελινού.

(Το κείμενο είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Εμμανουήλ Παππά)

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •