Το Άγκιστρο του δήμου Σιντικής Σερρών, οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο όρος, που ορθώνεται περήφανο από πάνω του. Το ύψος του αγγίζει τα 1.330 μ., θεωρείται προέκταση της οροσειράς του Ορβήλου που μοιράζονται Ελλάδα και Βουλγαρία, και είναι καλυμμένο με κωνοφόρα και πλατύφυλλα πανέμορφα δάση.
Το βουνό είναι γνωστό από την αρχαιότητα αφού την εποχή του βασιλιά Φιλίππου της Μακεδονίας, 4ος αιώνας π.Χ., λειτουργούσαν σ’ αυτό μεταλλεία σιδήρου και αργύρου, τα οποία μάλιστα «χρηματοδότησαν» μαζί με το Παγγαίο την πανελλήνια εξόρμηση κατά των Περσών, στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.
Οι «Σκωρίες» που υπάρχουν διακορπισμένες μέσα και έξω από το Άγκιστρο, είναι υπολείμματα εκείνων των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
Πληροφοριακά, στην βυζαντινή εποχή το βουνό ονομαζόταν Παρωραία, που σημαίνει «παρά το όρος» και επί τουρκοκρατίας «Τσιγγέλ». Με σημείο εκκίνησης το χωριό, υπάρχουν μονοπάτια και ορεινοί δρόμοι προς το όρος Άγκιστρο, που οδηγούν στις εισόδους των αρχαίων μεταλλείων και πρόσβαση μέσα σε αυτά είναι δυνατή, εφόσον διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
(Τα στοιχεία και η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σιντικής)