«Στέρεψε» η… δεξαμενή των γιατρών- Πρόβλημα η μετανάστευση- Επίσκεψη Ευστ. Πλωμαρίτη στο νοσοκομείο Σερρών

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Χατζοπούλου

Τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, τέθηκαν στον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης Ευστράτιο Πλωμαρίτη, κατά τη σημερινή επίσκεψή του, στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Καρδιολογική κλινική

Σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη δόθηκε μία προσωρινή λύση για την καρδιολογική κλινική, καθώς ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη μετακινήθηκε τον Ιανουάριο και έδωσε κάποιες εφημερίες, όσες ήταν οι πραγματικές ανάγκες και με τον τρόπο αυτό έγινε η διαχείριση των εφημεριών, αλλά όχι της καθημερινότητας, την οποία διαχειρίζονται οι έξι γιατροί της κλινικής.

Αλλαγές στα ΤΕΠ

Μεγάλες αλλαγές πρόκειται γίνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σε όλα νοσοκομεία.
Τα ΤΕΠ θα αποκτήσουν τη δική τους «υπόσταση», θα είναι ξεχωριστά και αυτόνομα, με γιατρούς που θα δουλεύουν μόνο στα Τμήματα.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, ότι οι γιατροί των κλινικών που μέχρι σήμερα κατεβαίνουν και διαχειρίζονται και τα ΤΕΠ, θα σταματήσουν να κάνουν αυτή τη δουλειά, θα ασχολούνται με τις κλινικές τους και θα είναι μια μεγάλη «ανάσα» για όλα τα νοσοκομεία.
Ο ίδιος υπολόγισε πως μέσα στο Μάρτιο, το αργότερο τον Απρίλιο θα έρθουν οι οκτώ γιατροί στις Σέρρες, σε ειδικότητες που ζήτησε το νοσοκομείο.

Σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη ειδικευόμενων και γιατρών

Το μείζον πρόβλημα, όμως, αυτή τη στιγμή που «μαστίζει» όλα τα νοσοκομεία, είναι η έλλειψη γιατρών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά έφτασε και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστικό για το νοσοκομείο των Σερρών υπάρχουν δύο «άγονες» θέσεις παθολόγων.
Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παθολόγοι όπως φαίνεται, γιατί σε όλα τα νοσοκομεία που ζήτησαν παθολόγους για τα ΤΕΠ, υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
Γενικότερα, η έλλειψη των ειδικευομένων δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στα νοσοκομεία.
«Η δεξαμενή των γιατρών στερεύει και γιατί υπήρξε μεγάλη μετανάστευση των γιατρών και γιατί ένας παθολόγος μπορεί να ανοίξει δικό του ιατρείο με ελάχιστο εξοπλισμό και κατ’ επέκταση μικρότερο κόστος, εν αντιθέσει με έναν μικροβιολόγο ή χειρουργό ή καρδιολόγο,» δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης.

Ορθοπεδική κλινική

Το πρόβλημα με την ορθοπεδική κλινική εξακολουθεί να υφίσταται και αυτή τη στιγμή στην κλινική συνδράμει ένας γιατρός από τη Δράμα που είναι μετακινημένος στο νοσοκομείο Σερρών και διαχειρίζεται κάποια προβλήματα.
Το νέο στοιχείο που ανακοίνωσε ο κ. Πλωμαρίτης, είναι πως ένας ειδικευόμενος γιατρός που είναι προς το τέλος της ειδικότητας για τους επόμενους δύο μήνες θα μετακινηθεί από την ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης και θα εργάζεται στις Σέρρες, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του εκεί διευθυντή.
Επίσης, υπάρχει υποψηφιότητα, για τον ορθοπεδικό που ζήτησε το νοσοκομείο για τα ΤΕΠ.

Προσλήψεις

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά είναι διαχειρίσιμα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε γιατρούς από άλλα νοσοκομεία,» επεσήμανε ο κ. Πλωμαρίτης, ο οποίος πρόσθεσε πως έγιναν προσλήψεις, αλλά αυτές δεν καλύπτουν όλα τα κενά και ανακοίνωσε πως μέσα στο χρόνο θα γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ τόνισε:
«Εμείς δεν θέλουμε να κλείσουμε καμία κλινική. Πράγματι τα ωράρια των γιατρών είναι εξοντωτικά».

Επικουρικοί γιατροί

Δύο είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται, όσον αφορά στους επικουρικούς γιατρούς.
Το πρώτο είναι πως ναι μεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις, αλλά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, καθώς οι γιατροί- και είναι λογικό- προτιμούν μόνιμες θέσεις.
Το δεύτερο είναι ότι οι επικουρικοί πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, το οποίο προσλαμβάνει τόσους όσους τους επιτρέπουν τα οικονομικά τους.

Κοινοποίηση