ΠΕΔ-ΚΜ: ΟΧΙ σε τέταρτη κάλπη για Τοπικό Συμβούλιο στις εκλογές του Μαΐου και την αύξηση των εκλογικών τμημάτων

Την πλήρη αντίθεση του, στην προ ημερών ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για αύξηση των εκλογικών τμημάτων, από 23.000 που είναι σήμερα σε 41.000 στις εκλογές του Μαΐου, εξέφρασε το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Το θέμα έθεσε κατά τα διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του οργάνου, ο πρόεδρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας πως πρόκειται για μια αύξηση 80%, την οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να υποστηρίξει το σύστημα, καθώς η τέταρτη κάλπη για εκλογή τοπικού συμβουλίου, θα βαρύνει ακόμη περισσότερο χρονικά την όλη διαδικασία.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η ξεχωριστή κάλπη για το τοπικό συμβούλιο, που προέκυψε από το Νόμο του «Κλεισθένη Ι» θα αυξήσει τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσει κάθε ψηφοφόρος, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία από την ώρα που θα προσέλθει στο εκλογικό τμήμα. «Αν οι εκλογές γίνουν και αυτό, λόγω της εμμονής της κυβέρνησης, δηλ. με χωριστό ψηφοδέλτιο για τις Δημοτικές Κοινότητες, μιλάμε για τέσσερις διαφορετικές κάλπες. Μία για δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο, μια για τοπικό συμβούλιο, μια ακόμη για Περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους και μια τέταρτη κάλπη για τις Ευρωεκλογές» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου, προσθέτοντας ότι η αύξηση ξεπερνά το 80%, με 250 εγγεγραμμένους σε κάθε εκλογικό τμήμα.

«Αν ένας έμπειρος ψηφοφόρος θελήσει να ψηφίσει σε 4 διαφορετικές κάλπες τότε θα απαιτηθεί ένας χρόνος από 10 έως 15 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση. Δηλαδή θα χρειαστούν από 4 έως 5 μέρες και 12ωρα να ψηφίζει κανείς» υπογράμμισε. Για αυτό πρότεινε ή να μειωθεί η μία κάλπη των εκλογών και να ενσωματωθεί όπως ήταν στις προηγούμενες εκλογές το τοπικό συμβούλιο στο κυρίως ψηφοδέλτιο, ή οι τοπικές εκλογές οι δημοτικές εκλογές και οι εκλογές για την περιφέρεια να αποσυνδεθούν από τις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου να γίνουν σε διαφορετικούς χρόνους. Δεν υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κληθείς να απαντήσει σχετικά με τον αν για όλη αυτή τη διαδικασία επαρκεί ο εξοπλισμός (κάλπες, παραβάν κ.α), δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει καμία επάρκεια. «Φυσικά και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες κάλπες ούτε και τα παραβάν. Στείλαμε και έγγραφο στην κυβέρνηση που λέμε αν αυξάνετε κατά τόσο πολύ τα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να λάβετε υπόψη στις παραγγελίες που θα κάνετε τις ανάγκες τις επιπλέον που δημιουργούνται σε εξοπλισμό όπως είναι οι κάλπες και τα παραβάν αλλά και τις δαπάνες των εφορευτικών επιτροπών που θα απαιτηθούν και των προέδρων των εφορευτικών επιτροπών και το επιπλέον προσωπικό των δήμων που θα χρειαστεί να εργαστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τις σχετικές αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση της ΠΕΔ-ΚΜ και της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση, με την οποία τονίστηκε η αναγκαιότητα της άμεσης ψήφισης των νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με τις υποσχέσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, για βελτίωση στα σημεία που έχουν σχέση με τις δημοτικές εκλογές, και μάλιστα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. «Είμαστε 100 μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες. Αυτό είναι πρωτοφανές, διότι δεν ξέρει τι θα γίνει κάθε υποψήφιος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και όταν λέω κάθε υποψήφιος εννοώ όλους αδιακρίτως τους υποψηφίους δημάρχους αλλά και τους υποψηφίους συμβούλους» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. Επίσης αναφέρθηκε και στη φημολογία για τη δημιουργία νέων γεωγραφικών ενοτήτων, δηλαδή καινούργιων δήμων, κάτι το οποίο, όπως είπε, 100 μέρες πριν τις εκλογές δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει. «Να γίνουν οι δημοτικές εκλογές και εν συνεχεία ας ανοίξει ο διάλογος για κάτι τέτοιο με τα όργανα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα για να γίνει κάτω από ήρεμο κλίμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Κοινοποίηση