Η ιστορία του κρητικού ρυζιού αρχίζει στη δυτική Κρήτη. Έχει γίνει μια παράδοση κάθε σπιτιού σε όλο το νησί, αφού συχνά μαγειρεύεται. Κατασκευάζεται από ρύζι, ζωμό κοτόπουλου και στακοβούτυρο. Το κρητικό ρύζι ως γαμήλιο πιάτο συμβολίζει τη γονιμότητα και τις επιθυμίες για άφθονα «αγαθά» υλικά στο νεόνυμφο ζευγάρι.
Χρόνος Προετοιμασίας – 10 λεπτά.
Χρόνος μαγειρέματος – 2 ώρες.
Βαθμός δυσκολίας – Εύκολο
Μερίδες – 4 έως 6 άτομα
Υλικά
Ολόκληρο κοτόπουλο – ελευθέρας βοσκής
2 κύβοι κοτόπουλου για επιπλέον γεύση (προαιρετικά)
6-8 Λεμόνια
Αλάτι πιπέρι
Ελαιόλαδο
Γιαούρτι (προαιρετικό)
Μέθοδος εκτέλεσης
Προετοιμάστε ολόκληρο το κοτόπουλο πλένοντας το κάτω από βρύση τρεχούμενου νερού.
Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέστε το κοτόπουλο. Προσθέστε αλάτι, μερικές σταγόνες ελαιόλαδου και στο τέλος 2 κύβους κοτόπουλου.
Ανακατέψτε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Γυρίστε το κοτόπουλο και καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Ετοιμαστείτε να πιέσετε το χυμό λεμονιού από τα λεμόνια.
Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και τοποθετήστε το σε ταψί του φούρνου.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τέλος προσθέτουμε λίγο από αυτό το χυμό λεμονιού που ετοιμάσαμε νωρίτερα.
Προσθέστε περισσότερο αλάτι και βάλτε το στο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στραγγίστε το ζουμί από την κατσαρόλα.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε το ρύζι μας.
Οι ποσότητες είναι 3 φλιτζάνια ζουμιού για 1 φλιτζάνι ρύζι.
Πλύνετε το ρύζι προτού το προσθέσετε στην κατσαρόλα.
Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το φούρνο και κόψτε το σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε το ρύζι και σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και μετά τη σκεπάζουμε με το καπάκι.
Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Σερβίρετε το ρύζι και το κοτόπουλο σε ένα πιάτο.
Προαιρετικά προσθέστε γιαούρτι.
Πηγή – https://metomati.com/how-to-make-cretan-rice-known-as-gamopilafo/