Μέτρα για την προφύλαξη από τους αγριόχοιρους εξέδωσε η αρμόδια υπηρεσία της Π.Κ.Μ.

Υπ’ αριθ. 59624/11-09-2017 ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενημέρωση πολιτών στα πλαίσια των μέτρων για την προφύλαξη από τους αγριόχοιρους.

– Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες, και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Οι επιδρομές του είναι συχνές σε καλλιέργειες με πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια, ιδίως όταν οι καρποί είναι σε γαλακτώδη ακόμα μορφή. Το διαιτολόγιο συμπληρώνεται με μύκητες (μανιτάρια), σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και ψοφίμια

– Ζει στις πυκνές καλυμμένες περιοχές στο δάσος, σε μητριαρχικά οργανωμένες αγέλες. Σε αυτές τις οικογενειακές ομάδες αποκλείονται τα μεγάλα αρσενικά.

-Κατά τη διάρκεια της ημέρας, παραμένει κρυμμένο στη φωλιά του και βγαίνει για τροφή κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας

– Ο αγριόχοιρος δεν είναι ζώο εκ φύσεως επιθετικό ως προς τον άνθρωπο.

-Αντιθέτως όταν αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία τρέπεται σε φυγή.

Οι μόνες περιπτώσεις που μετατρέπεται από θήραμα σε κυνηγό είναι:

-όταν το θηλυκό βρίσκεται σε θηλάζουσα περίοδο και πλησιάσει κάποιος την φωλιά μέσα στην οποία βρίσκονται ακόμη τα μικρά της (κυρίως Απρίλιο με Ιούνιο) και

– όταν κατά την διάρκεια της άσκησης Θήρας τραυματισθεί

Συστήνεται στους δημότες :

– να μην τα αντιμετωπίζουν σαν κάποιο είδος κατοικίδιου ζώου και να μην τους προσφέρουν τροφή

– να μην αφήνουν σκουπίδια στις αυλές τους

– να αφήνουν κάποιο φως ανοικτό στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους

– να υπάρχει σκύλος φύλαξης μέσα στην περιφραγμένη αυλή τους αν αυτό είναι εφικτό

– να χρησιμοποιούν διάφορα απωθητικά μέσα, τα οποία νόμιμα κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία όμως είναι αποτελεσματικά μόνο όταν χρησιμοποιούνται περιοδικά, ώστε οι αγριόχοιροι να μην προλαβαίνουν να εξοικειωθούν με αυτά, όπως π.χ. σπρέι με συμπυκνωμένες μυρωδιές ιδιαίτερα δυσάρεστες για το αγριογούρουνο με το οποίο ψεκάζονται ειδικές λωρίδες αλουμινόχαρτου που τοποθετούνται στις περιφράξεις, κόκκοι φυσικών αιθέριων ελαίων κατάλληλοι για εφαρμογή σε γκαζόν και δένδρα, κανονάκια ήχου κλπ.

– να φέρουν, κατά τον περίπατό τους, αντικείμενα που προκαλούν θόρυβο (αεροζόλ θορύβου, σφυρίχτρες, κ.τ.λ.)

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •