Κ. Περιστέρη: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την εγκατάλειψη του τύμβου Καστά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκδήλωση με θέμα το μνημειακό ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, διοργάνωσε την Παρασκευή η Δημοτική Παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, η εύρεση ενός τέτοιου μνημείου, θα κινητοποιούσε όλους τους αρμόδιους μηχανισμούς της Πολιτείας, το πανεπιστήμιο και την κοινωνία των πολιτών, για την πλήρη αποκάλυψη, αποκατάσταση και αξιοποίηση του μνημείου, καθώς η ιδιαίτερη πολιτιστική και τουριστική αξία του είναι δεδομένη. Όχι όμως στην δική μας την χώρα, που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει το παρελθόν της όχι σαν ώθηση προς το μέλλον, αλλά σαν βαρίδι και εμπόδιο, την ίδια στιγμή μάλιστα που το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αυτό,» τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από τα στελέχη του συνδυασμού.

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η ομιλία της Σερραίας αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, που ήταν και μία εκ των ομιλητριών.

Η κ. Περιστέρη αναφέρθηκε αρχικά σε όλο το ιστορικό των ανασκαφών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντικότητα της Αμφίπολης, υποστηρίζοντας πως είναι μία ιδιαίτερα πολύτιμη περιοχή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε όλους τους επιστήμονες που συνέβαλλαν στο ανασκαφικό έργο, ενώ υποστήριξε πως η απίθανη γεωμετρική συμμετρία του μνημείου, οδηγεί στη σκέψη ότι ήταν έργο καλλιτεχνών, έπειτα από παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο, η κ. Περιστέρη δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την εγκατάλειψη του μνημείου, αλλά και για την καθυστέρηση που σημειώνεται ως προς τη συνέχιση των εργασιών:

«Υπάρχει μια σημαντική καθυστέρηση, που δυστυχώς είναι ακατανόητη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την εγκατάλειψη αυτού του μνημείου και είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για ένα οικουμενικό ταφικό συγκρότημα, που είναι πάνω από κόμματα, χρώματα και είναι για όλους τους Έλληνες, για όλη την οικουμένη. Δυστυχώς υπάρχει κωλυσιεργία από το Υπουργείο Πολιτισμού,» επεσήμανε η κ. Περιστέρη.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •