Στ. Φωτιάδης: «Οραματιζόμαστε ένα Δήμο Σερρών- πρότυπο, προσανατολισμένο στο δημότη» (Συνέντευξη)

Στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών μπαίνουμε σιγά- σιγά και οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τους δημαρχιακούς θώκους, ανεβάζουν… ταχύτητα.

Η εκλογική «μάχη» στο Δήμο Σερρών αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, με τον υποψήφιο Δήμαρχο Σερρών Στέφανο Φωτιάδη, σε συνέντευξή του στο Infonews24, να αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες αυτών των εκλογών, στις αλλαγές του «Κλεισθένη», στο τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο Δήμος Σερρών, ενώ στέλνει και το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους.

Ερ.: Κ. Φωτιάδη, πως προχωρά μέχρι σήμερα ο προεκλογικός αγώνας;

Στ.Φ.: Ο προεκλογικός μας αγώνας ξεκίνησε με ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, ανανεωμένο και πολυσυλλεκτικό. Καταφέραμε να συνθέσουμε τάσεις και απόψεις, να γεφυρώσουμε διαφορές και να δώσουμε τη δυνατότητα να ακουστούν όλες οι προτάσεις. Μέχρι σήμερα εισπράττουμε την αγάπη των πολιτών, τον ενθουσιασμό τους για μία περήφανη νίκη και το πάθος τους για συμμετοχή στην ανοδική πορεία του Δήμου.

Ερ.: Ο «Κλεισθένης» είναι ένα μοντέλο διοίκησης που δεν ευνοεί απλώς τις συνεργασίες, αλλά στην ουσία τις επιβάλλει. Πιστεύετε ότι μπορεί να έχει ουσιαστική εφαρμογή με τα Ελληνικά δεδομένα;

Στ.Φ.: Οι Έλληνες έχουμε ένα φόβο σε κάθε καινούριο που έρχεται να ταράξει τη συνέχεια της ζωής μας. Αντιδρούμε τις περισσότερες φορές ενστικτωδώς και δυσκολευόμαστε στις αλλαγές. Τούτο συνέβη με τον «Καλλικράτη», το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τον «Κλεισθένη». Το νέο μοντέλο διοίκησης που ευνοεί τις συνεργασίες επιβάλλοντάς τες, έχει ως αφετηρία τούτο : Ότι η σύνθεση απόψεων έχει καλύτερα αποτελέσματα, καταργεί την πόλωση, δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν πρόσωπα και ιδέες από τις αντίπαλες παρατάξεις, δημιουργεί κλίμα ευφορίας και επιταχύνει δράσεις μιας δημοτικής αρχής. Θεωρώ πως οι Έλληνες έγιναν πιο δεκτικοί στην άποψη ότι «και ο αντίπαλος έχει ίσως καλύτερη θέση από τη δική μου».

Ερ.: Αν εξαιρέσουμε τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο «Κλεισθένης», ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;

Στ.Φ.: Σε κάθε εκλογική «μάχη» υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Θα μπορούσα να πω ότι χρονικά συμπίπτουν με τις κρίσιμες ευρωεκλογές. Ένα άλλο στοιχείο είναι οι αρκετοί υποψήφιοι Δήμαρχοι στο Δήμο Σερρών. Αυτό, όμως, που θεωρώ ότι είναι το πλέον χαρακτηριστικό είναι ότι οι συμπολίτες θέλουν την αλλαγή και θέλουν κάτι που πραγματικά να τους «εμπνεύσει». Θυμίζω ότι η προηγούμενη διοίκηση στα δημοτικά πράγματα είχε πενταετή διάρκεια θητείας και όλες οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν (είτε κακές είτε καλές) «κούρασαν».

Ερ.: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει «δεμένα χέρια», πως δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και γενικότερα δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στις ζωές των πολιτών. Ποια είναι η δική σας απάντηση;

Στ.Φ.: Η άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στις ζωές των πολιτών είναι πρόσχημα και φθηνή δικαιολογία. Μια καλή Δημοτική Αρχή μπορεί να υπερκεράσει εμπόδια και δυσκολίες, να λειάνει αγκυλώσεις, να ψάξει τη πλέον συμφέρουσα λύση στα προβλήματα των πολιτών της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και οργανώσεις και σε συνεργασία πάντοτε με την κεντρική εξουσία έχει αμέτρητες δυνατότητες. Ο σωστός σχεδιασμός, η ταχύτητα στην αντίδραση των προκλήσεων και οι στοχευμένες κινήσεις είναι «όπλα» για να γίνουν τα οράματα, πράξεις.

Ερ.: Τι είναι αυτό που χρειάζεται στη δεδομένη στιγμή ο Δήμος Σερρών;

Στ.Φ.: Στη δεδομένη στιγμή ο Δήμος Σερρών χρειάζεται να αποκτήσει ταυτότητα και χαρακτήρα. Και τούτο θα το πετύχουμε με την κατάργηση των αντιφάσεων μεταξύ πόλης-χωριών, κέντρου-γειτονιών, με προβολή όλων εκείνων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας και τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτόν. Δεν μηδενίζουμε το έργο των προηγούμενων ούτε θα καταργήσουμε όσα έγιναν. Συνθέτουμε απόψεις, προσαρμόζουμε τα δεδομένα, οραματιζόμαστε να συγκροτήσουμε ένα Δήμο Σερρών προσανατολισμένο στο δημότη.

Ερ.: Ο τρόπος με τον οποίο δεν κέρδισε η παράταξή σας τις προηγούμενες εκλογές, έγινε θέμα πανελλαδικά. Τι είναι αυτό που θα προσέξετε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Στ.Φ.: Η κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ξεκινά από την ίδια βάση αλλά τα δεδομένα και οι παράμετροι διαφοροποιούνται. Παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορευτήκαμε τόσα χρόνια και βασιζόμαστε στην ανανέωση, στις καινοτόμες συνθέσεις του ψηφοδελτίου μας και στα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά από τους πολίτες του Δήμου μας.

Ερ.: Γιατί, τελικά, ο ψηφοφόρος να εμπιστευτεί την παράταξή σας και εσάς προσωπικά;

Στ.Φ.: Εμείς, ως παράταξη, τολμάμε αλλαγές, δεν φοβόμαστε το καινούριο, προτάσσουμε τη σύνθεση τάσεων και απόψεων και ενισχύοντας τη θέση του Δήμου μας στις αλλαγές του μέλλοντος. Έχουμε τη θέληση, έχουμε τις δυνατότητες, βασιζόμαστε σε αυτές, οραματιζόμαστε ένα Δήμο-πρότυπο και υποσχόμαστε να εξαλείψουμε τα προβλήματα. Για όλα αυτά. Ζητάμε από τους Σερραίους να συνταχθούν για να πάμε ψηλότερα.

Κοινοποίηση