Ένα «βήμα» πριν την κήρυξη πτώχευσης η ΕΒΖ- Χάνονται τα λεφτά των παραγωγών ; – Αντιμέτωποι με την ανεργία οι εργαζόμενοι; (Βίντεο)

Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου

«Μαύρα κι άραχνα» προβλέπονται τα πράγματα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση στα γραφεία της ΕΒΖ, στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά την έγκριση της υπογεγραμμένης συμφωνίας εξυγίανσης- μεταβίβασης της εταιρεία, σύμφωνα με τα άρθρα 106Β και 106Δ του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν.3588/2007).

Και μόνο η λέξη «πτώχευση» προκαλεί θλίψη, αν και όπως δήλωσε στο Infonews24 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάκης, είναι το καλύτερο πτωχευτικό σενάριο.

Στις 10 Ιουνίου θα συζητηθεί η συγκεκριμένη αίτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι απλά.

«Το θέμα είναι ότι έτσι όπως έχουν πάει τα πράγματα μέχρι σήμερα, είμαι απαισιόδοξος για το αν θα μπορούσε να προκύψει κάτι καλό μέχρι την ημερομηνία συζήτησης της αίτησης εξυγίανσης της εταιρείας. Δεν είναι το άρθρο 99, αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για πτωχευτική διαδικασία. Απλά είναι πιο ήπια και υποτίθεται ότι κάτω από άλλες συνθήκες έχει δώσει λύσεις σε άλλες εταιρείες στο παρελθόν, όπως πχ στην περίπτωση Μαρινόπουλου. Βέβαια και να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, δεν είναι δεδομένη η αναβίωση της βιομηχανίας για εμένα, με βάση τουλάχιστον αυτά που είμαι σε θέση να γνωρίζω. Υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες και δεν ξέρω αν ξεκινήσει ποτέ η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας,» επεσήμανε ο κ. Βαρκάκης.

Παράλληλα, έχουν περάσει τουλάχιστον 40 με 50 ημέρες από την τελευταία φορά που ο αρμόδιος υπουργός κ. Πιτσιόρλας είχε δηλώσει τόσο στους αγρότες, όσο και στους εργαζόμενους ότι θα προέκυπτε κάποια χρηματοδότηση για να αποπληρωθούν τα οφειλόμενά τους.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κάτι και μετά από τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, τα αποτελέσματα των εκλογών και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο κ. Βαρκάκης εκτιμά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο να υλοποιηθεί κάτι από αυτά.

Τι σημαίνει, όμως, η πτωχευτική διαδικασία τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους αγρότες;

Ο κ. Βαρκάκης εξηγεί:
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και εμείς και οι αγρότες τα χρήματά μας ή αν θα περάσουμε μέσα από την πτωχευτική διαδικασία θα έχουμε ένα τεράστιο ‘κούρεμα’ που επί της ουσίας θα είναι σαν να τα χάνουμε όλα γιατί αν υποστείς ‘ένα κούρεμα’ 70 ή 80% αυτών που έχεις να λαμβάνεις αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σου μείνει. Εμείς ως εργαζόμενοι, είναι ορατός ο κίνδυνος να έχουμε χάσει και την εργασία μας πλέον. Δηλαδή από τον επόμενο μήνα ή δίμηνο να είμαστε πιο κοντά στον ΟΑΕΔ, παρά κοντά στην εργασία».

Οι αγρότες έχουν να λαμβάνουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και περίπου άλλα τόσα είναι και τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.
Στις 10 Ιουνίου, λοιπόν, αναμένεται η επίσημη απόφαση για ελεγχόμενη πτώχευση της εταιρείας.
Οι εξελίξεις στις τάξεις των εργαζομένων, θα έχει άμεση επίπτωση στην εξέλιξη της αίτησης εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο.

Τι γίνεται, όμως, με το θέμα των εργαζομένων;
Στις 24 Δεκεμβρίου 2018, δύο τροπολογίες που τους αφορούν, πήραν το πολυπόθητο ΦεΚ.

Η μία αφορούσε τους μισούς περίπου εργαζομένους της βιομηχανίας που θα εντασσόντουσαν σε κάποιο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα και η δεύτερη τους 203 εργαζόμενους που εργάζονται σήμερα στη βιομηχανία και που τους δίνει το δικαίωμα των μετατάξεων στο Ελληνικό δημόσιο.
Μετά από πέντε μήνες, όμως, δεν έχει προκύψει καμία εξέλιξη, δεν έχουν προκύψει οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις.

Το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, παρόλο που στην πρώτη φάση του έληγε στις 24 Μαρτίου και εκ νέου με τροπολογία δόθηκε παράταση άλλων δύο μηνών, η οποία τελικά εξέπνευσε στις 24 Μαΐου.

«Έχω κάποια πληροφόρηση ότι έχει προχωρήσει και βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας,» υπογράμμισε ο κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι είναι 7 μήνες συνεχόμενα απλήρωτοι συν τα οφειλόμενα που έχουν να λαμβάνουν από προηγούμενα έτη.
Το κλίμα στις τάξεις των εργαζομένων είναι πολύ βαρύ και επικρατεί αναβρασμός.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή τα δύο προγράμματα που σας προανέφερα αποκατάστασης εργασίας των εργαζομένων είναι ζητούμενα και περιλαμβάνονταν στην αίτηση που κατατέθηκε κι επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα εκ των πραγμάτων, αν θα φτάσουμε μέχρι τις 10 Ιουνίου για τη συζήτηση της αίτησης, η στάση των εργαζομένων θα είναι αρνητική και τουλάχιστον από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που λαμβάνουν χώρα σε τέτοιες δικαστικές διαδικασίες και έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση των εργαζομένων ή οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους εάν δεν έχουν αποκατασταθεί τότε οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν έχουν και ιδιαίτερη τύχη στα δικαστήρια. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι το κλίμα είναι βαρύτατο από όλες τις πλευρές για τη βιομηχανία,» δήλωσε ο κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης.

Ποιες είναι, όμως, οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης;
«Υπήρχαν ευθύνες για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν υπάρχουν ευθύνες για τη συγκεκριμένη; Η συγκεκριμένη τοποθετούνταν με ισχυρές δεσμεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δυστυχώς πέρασαν 4 χρόνια και επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα. Αντιθέτως είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση απ’ ότι ήμασταν πριν από μία τετραετία. Σε κάθε περίπτωση σαφώς και προκύπτουν ευθύνες και είναι τεράστιες,» ισχυρίσθηκε ο κ. Βαρκάκης.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •