Airsoft: Το παιχνίδι που κάνει «θραύση» και στις Σέρρες (Συνέντευξη & φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου

Ένα νέο παιχνίδι- άθλημα, αρχίζει και γίνεται δημοφιλές και στις Σέρρες. Πρόκειται για το airsoft ή Ελληνιστί αεροσφαίριση. Τι είναι το airsoft; Μοιάζει πολύ με το γνωστό σε όλους μας «paintball». Η διαφορά είναι πως αντί να πετάς σφαιρίδια με χρώμα πετάς πλαστικά μπαλάκια με πιο αληθοφανή «όπλα». Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Στις Σέρρες υπάρχει μία ομάδα που ασχολείται με το airsoft και ονομάζεται «Serres Airsoft Squad – S.A.S.» και εκ μέρους της ομάδας μίλησε στο Infonews24, ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος.

Ερ.: Τι είναι το airsoft;

Σ.Π.: Το airsoft ή στην Ελληνική γλώσσα αεροσφαίριση, είναι η ψυχαγωγική δραστηριότητα – άθλημα της προσομοίωσης μάχης. Η γέννηση της αεροσφαίρισης μας έρχεται από την μακρυνή Ιαπωνία στη δεκαετία του 1990. Γρήγορα βρήκε οπαδούς και σε άλλες χώρες μεταπηδώντας στην Αμερική και στην Ευρώπη.
Οι παίκτες είναι εφοδιασμένοι με αεροβόλα – αντίγραφα (ρέπλικες) των πραγματικών, τα οποία εκσφενδονίζουν πλαστικό σφαιρίδιο των 6 χιλιοστών.
Το άθλημα της αεροσφαίρισης περιλαμβάνει τη διεξαγωγή φανταστικών σεναρίων που προσομοιώνουν συνθήκες μάχης. Αντικειμενικούς σκοπούς που πρέπει να φέρουν εις πέρας οι ομάδες και στο τέλος υπάρχει η νικήτρια ομάδα. Αν θα μπορούσαμε να το πούμε είναι η μεταφορά των πιο διάσημων ηλεκτρονικών παιχνιδιών μάχης σε πραγματικό και ταυτόχρονα ασφαλές περιβάλλον.

Ερ.: Ποια η διαφορά του από το γνωστό σε όλους μας «paintball»;

Σ.Π.: Η κύρια διαφορά ανάμεσα στη χρωμοσφαίριση και την αεροσφαίρη είναι η πιστή αντιγραφή των αεροβόλων όσον αφορά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Η δεύτερη διαφορά που υπάρχει είναι τα αερομαχικά και το μέσω προώθησης αυτών.
Οι χρωμόσφαιρες είναι μεγαλύτερες τόσο σε μέγεθος όσο και σε βάρος ενώ τα αντίστοιχα αερομαχικά της αεροσφαίρισης είναι σφαιρίδια των 6 χιλιοστών με βάρος πολύ λιγότερο από 1 γραμμάριο. Στη χρωμοσφαίριση χρειάζεται μεγαλύτερη προώθηση οπότε και κατα κύριο λόγο χρησιμοποιείτε διοξείδιο του άνθρακα ενώ στην αεροσφαίριση συμπισμένος ατμοσφαιρικός αέρας.
Κατά συνέπεια το βελινεκές των αεροβόλων της αεροσφαίρισης είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Ερ.: Τι είναι αυτό που κάνει το airsoft ιδιαίτερο και ξεχωριστό σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια- αθλήματα;

Σ.Π.: Η αεροσφαίριση είναι μία ξεχωριστή δραστηριότητα. Συνδυάζει την σωματική άσκηση, την ομαδικότητα, την συνεργασία και πιο σημαντικό από όλα την ευγενή άμυλα μεταξύ ατόμων, τόσο μεταξύ συμπαικτών όσο και αντιπάλων. Στην αεροσφαίριση δεν υπάρχουν χαμένοι ή κερδισμένοι, είναι μία ψυχαγωγική δραστηριότητα που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία και τη προώθηση της ομαδικότητας μεταξύ των παικτών.

Ερ.: Είναι ασφαλές; Γιατί κάποιοι ίσως το αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη.

Σ.Π.: Όλες οι φυσικές δραστηριότητες κρύβουν κινδύνους. Η αεροσφαίριση δεν αποτελεί εξαίρεση. Αρχικά είναι υποχρεωτικό για κάθε παίκτη να φοράει προστατευτικά γυαλιά, ειδικά για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, και να μην τα αφαιρεί για κανένα λόγο κατα τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Το μάτι είναι το τρωτό σημείο του σώματός μας και πρέπει να το προστατεύσουμε. Ακολουθεί η χρήση αρβυλών. Το τραχύ και ανώμαλο έδαφος, το οποίο συνήθως φιλοξενεί τα παιχνίδια μας, μπορεί, σε μία απροσεξία να οδηγήσει σε κάποιο τραυματισμό στον αστράγαλο. Ένα άρβυλο που κρατάει σταθερό τον αστράγαλο είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό για κάθε παίκτη. Επιπρόσθετα ατομικά μέσα προστασίας αποτελούν τα γάντια, μάσκα προστασίας προσώπου, επιγονατίδες και φυσικά η ενδυμασία.
Το δεύτερο σημαντικό μέσω προστασίας είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής και διατήρησης των ελάχιστων αποστάσεων βολής, όπου ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το αεροβόλο του.

Ερ.: Πόσα άτομα απαριθμεί η λέσχη σας;

Σ.Π.: Η αποτελείται από 17 άτομα, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.

Ερ.: Αν θέλει κάποιος να συμμετέχει, που μπορεί να απευθυνθεί;

Σ.Π.: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του πριν μπορεί να συμμετέχει στα παιχνίδια. Μία σύντομη αναζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας μας Serres Airsoft Squad – S.A.S. θα μπορέσει να βρει τις δημόσιες σελίδες μας και να επικοινωνήσει μέσα από τις φόρμες επικοινωνίας. Στις σελίδες μας μπορεί να βρει φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητές μας καθώς και πληροφορίες για το άθλημα της αεροσφαίρισης.
Τις σελίδες μας τις διαχειρίζονται ενεργά άτομα με διάθεση να λύσουν οποιαδήποτε απορία αλλά και να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών μας.

Κοινοποίηση