Αυξημένη η βαμβακοκαλλιέργεια φέτος στο νομό Σερρών- Οι συστάσεις της ΔΑΟΚ

Με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους, η ΔΑΟΚ Σερρών εξέδωσε το πρώτο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων.

ΣΠΟΡΑ, ΦΥΤΡΩΜΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα η ΔΑΟΚ Σερρών πραγματοποίησε δέκα (10) ενημερωτικές συναντήσεις για την καλλιέργεια του βαμβακιού, στα μεγάλα βαμβακοπαραγωγικά χωριά του νομού.

Μέσα στον Μάρτιο μοιράσθηκε στους βαμβακοπαραγωγούς το φυλλάδιο με τις βασικές οδηγίες για την βαμβακοκαλλιέργεια.

Μετά την παρατεταμένη ανομβρία των μηνών Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ήλθαν καλές βροχοπτώσεις στο διήμερο 8-9 Απριλίου, οι οποίες βοήθησαν να γίνει η τελική κατεργασία των εδαφών στο ρώγο τους και να προετοιμασθεί καλή σποροκλίνη στα βαμβακοχώραφα.

Χαμηλές, σχετικά, θερμοκρασίες που επεκράτησαν στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και κάποιες ψιχάλες που σημειώθηκαν, συγκράτησαν τους παραγωγούς και η σπορά ξεκίνησε την Μεγάλη Εβδομάδα (22/4), εντάθηκε τις επόμενες μέρες και ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 4-5 Μαΐου. Έγινε με καλές καιρικές συνθήκες και καλή ήταν η εξέλιξη και των φυτρωμάτων που ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες του Μαΐου και ολοκληρώθηκαν μέχρι τις 20 του μήνα.

Συνεχείς μετεωρολογικές προβλέψεις για βροχές καθυστέρησαν τα ποτίσματα φυτρώματος που έγιναν από τα μέσα του Μαΐου. Αν έλειπαν αυτές οι προβλέψεις θα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα τα ποτίσματα και θα ήταν ακόμα καλύτερα και πρωιμότερα τα φυτρώματα. Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας από τις 17 Μαΐου, βοήθησε την πρώτη ανάπτυξη των φυτών. Στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα άρχισαν και τα μηχανικά σκαλίσματα των βαμβακοφυτειών.

Η απουσία βροχών και οι καλές θερμοκρασίες την εποχή των φυτρωμάτων, περιόρισαν το φαινόμενο των σηψιρριζιών. Η ΔΑΟΚ Σερρών, ωστόσο, μοίρασε το σχετικό φυλλάδιο για την αντιμετώπισή τους, αφού δεν μπορούσε να είναι γνωστή η εξέλιξη των πραγμάτων. Οι συνολικές επανασπορές κινήθηκαν στο συνηθισμένο ποσοστό, του 5% των εκτάσεων.

Η κατάσταση της βαμβακοκαλλιέργειας, σήμερα, είναι στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των χωραφιών πολύ καλή, με τα βαμβακόφυτα να βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης εμφάνισης των χτενιών. Σε ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εκτάσεων, στις οποίες υπήρξαν δυσκολίες στο φύτρωμα, παρατηρείται κάποια υστέρηση στην ανάπτυξη των βαμβακοφύτων.

Χαλαζόπτωση στις 2, 9 και 12 Ιουνίου, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε μία έκταση 2-3.000 στρεμμάτων βαμβακιού.

Στην Π.Ε. Σερρών έχουμε και φέτος σημαντική αύξηση στην έκταση της βαμβακοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Σερρών, το 2019 σπάρθηκαν 300.000 στρέμματα, περίπου (από 255.000, πέρυσι).

Η ικανοποιητική τιμή του σύσπορου βαμβακιού τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στις ανταγωνιστικές καλλιέργειες (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι), έστρεψαν αρκετούς παραγωγούς προς την καλλιέργεια του βαμβακιού, στην οποία διαθέτουν μεγαλύτερο μέρος των εκμεταλλεύσεών τους.

ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου μοιράσθηκε στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας το φυλλάδιο «Φυτοπροστασία του βαμβακιού», ώστε απ’ την αρχή της χρονιάς να χαραχθεί η σωστή «πορεία» στην αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εγκαταστάθηκε το δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Στο τριήμερο 29-30-31 Μαΐου , εγκαταστάθηκαν δώδεκα (12) παγίδες πράσινου σκουληκιού και τέσσερις (4) παγίδες ρόδινου.

Δεν υπήρξαν μέχρι τώρα αξιόλογες εντομολογικές προσβολές.

Οι όποιες επιπτώσεις της παρουσίας του θρίπα, φαίνονταν όσο τα φυτά ήταν ακόμη μικρά. Με το πέρασμα των ημερών η εικόνα των βαμβακοφυτειών άλλαξε και το πρόβλημα σταμάτησε να υπάρχει.

Επιβεβαιώνεται, κάθε χρόνο, η άποψη ότι ο θρίπας είναι εχθρός «ψυχολογικού χαρακτήρα», ο οποίος προκαλεί ανησυχία στο «άχαρο» διάστημα της δύσκολης εκκίνησης που παρουσιάζει πάντοτε το βαμβάκι μετά το φύτρωμα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από τις αρχές Ιουνίου υπάρχουν εστίες προσβολής από αφίδες. Εκπαιδευμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί, αφήνουν την εξάλειψή τους στη δράση των ωφελίμων εντόμων.

Δεν εμφανίστηκαν, μέχρι στιγμής, πληθυσμοί ιασσίδων – ενός εχθρού που μας απασχόλησε σοβαρά την προηγούμενη χρονιά .

Οι τομεάρχες γεωπόνοι, διατρέχουν τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά υπενθυμίζοντας ότι βρισκόμαστε στο κρίσιμο μήνα Ιούνιο, κατά τον οποίο, για τους γνωστούς λόγους, πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις.

Οι υπηρεσίες είναι σε αναμονή της πρώτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στα τέλη του μήνα.

Προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καθοδήγηση της βαμβακοκαλλιέργειας, καθιερώθηκε από φέτος η αποστολή τηλεφωνικών γραπτών μηνυμάτων (SMS) στους παραγωγούς μας.

Συγκεντρώθηκαν οι δηλώσεις συγκατάθεσης των παραγωγών (που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο περί προσωπικών δεδομένων), λύθηκαν τα σχετικά τεχνικά ζητήματα και οι υπηρεσίες είναι έτοιμες για την αποστολή του πρώτου μηνύματος.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΔΑΟΚ Σερρών συνέστησε στους παραγωγούς να μην καθυστερήσουν να κάνουν το μηχανικό σκαλιστήρι, μία πολύ σημαντική καλλιεργητική επέμβαση για την καλλιέργεια του βαμβακιού.
Επικαιροποίησε, επίσης, και διένειμε τις οδηγίες για την ανάσχεση της υπερβολικής βλαστικής ανάπτυξης του βαμβακιού. Σε κάποια χωράφια, με ιστορικό υπερβολικής ανάπτυξης, οι παραγωγοί πρέπει να ετοιμάζονται για την πρώτη επέμβαση με ανασχετικά.
Υπενθυμίζουμε την εφαρμογή της δεύτερης δόσης της λίπανσης στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου).

Κοινοποίηση