Αντιμετώπιση της πυρικουλάριας του ρυζιού


Η Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνει προς τους ορυζοπαραγωγούς του Νομού ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας «πυρικουλάρια» στην καλλιέργεια του ρυζιού λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα (συχνές βροχοπτώσεις και νεφοσκεπής καιρός).

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, οι ορυζοπαραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και δευτερευόντως τα στελέχη και τα στάχυα του ρυζιού και προκαλεί αλλεπάλληλες μολύνσεις. Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι 28 oC.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, η είσοδος κρύου νερού στον ορυζώνα, ο συννεφιασμένος καιρός, η νηνεμία, η καλλιέργεια ευαίσθητων ποικιλιών, η περίσσεια αζώτου, η πυκνή – όψιμη σπορά και γενικά οι παράγοντες που καταπονούν τα φυτά όπως η έλλειψη νερού.

Το μόλυσμα διατηρείται στην καλαμιά, στα αυτοφυή αγρωστώδη και στο σπόρο. Ο μύκητας διαδίδεται κυρίως με τον αέρα και το νερό άρδευσης και δευτερευόντως με το σπόρο και τα υπολείμματα της καλλιέργειας.

Τα μέτρα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας είναι:

Α. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ

1) Αμειψισπορά των αγρών ρυζιού με άλλες καλλιέργειες όπου είναι δυνατόν να γίνει.

2) Χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών.

3) Ορθή λίπανση (8-10 μονάδες αζώτου σε δύο δόσεις όταν το φυτό εμφανίζει τις υψηλότερες ανάγκες, 4 μονάδες φωσφόρου και 6 μονάδες καλίου περίπου. Η προσθήκη καλίου θεωρείται επιβεβλημένη γιατί προσδίδει στα φυτά μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες). Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης.

4) Χρησιμοποίηση υγιούς πιστοποιημένου σπόρου ή απολύμανση του ύποπτου σπόρου.

5) Φύτρωμα του σπόρου σε πλημμυρισμένο αγρό, συνεχής κατάκλυση του αγρού με νερό και αποφυγή στράγγισης για μεγάλο διάστημα.

Β. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ

Σε περίπτωση εμφάνισης της ασθένειας, συνιστώνται ψεκασμοί των φυτών για την προστασία του φυλλώματος και των στελεχών.

Για την αντιμετώπιση προσβολών του φυλλώματος συνιστάται ένας ψεκασμός κατά το σχηματισμό του πρώτου φυλλώματος και επανάληψη μετά από 15-20 ημέρες, πριν την εμφάνιση του στάχεως.

Για την αντιμετώπιση προσβολών του στελέχους/στάχεως συνιστάται ένας ψεκασμός μετά το σχηματισμό των κόκκων ρυζιού ή εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ασθένειας.

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα οποία ο παραγωγός πρέπει απαραίτητα να εναλλάσσει κατά τη χρήση, με σκοπό την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, τηρώντας πιστά τις οδηγίες όπως αυτές αναγράφονται στις ετικέτες των φαρμάκων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Κοινοποίηση