Άφησε την τελευταία του πνοή ο Ολυμπιονίκης Γ. Ποζίδης


Σε ηλικία 63 ετών άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της πάλης Γιώργος Ποζίδης.

Λάτρης της άθλησης από μικρός ήταν ο Γιώργος Ποζίδης. Έφηβος ακόμα, στην αυλή του σπιτιού του στο χωριό έκανε μονόζυγο στα κλαδιά των δέντρων.

Όταν πήγε στη Θεσσαλονίκη, ήθελε να ασχοληθεί με την πυγμαχία. Επειδή όμως η ΧΑΝΘ δεν είχε τότε πυγμαχικό τμήμα, ασχολήθηκε με την άρση βαρών.

Στο συγκεκριμένο άθλημα παρέμεινε μόλις δύο-τρεις μήνες, ώσπου, στα είκοσί του χρόνια –σε αρκετά μεγάλη ηλικία–, μπήκε για πρώτη φορά στην παλαίστρα.

Μέσα σε έξι μήνες έγινε πρωταθλητής Ελλάδος και σε όλη του την καριέρα δεν έχασε από κανέναν αντίπαλο στην Ελλάδα στην κατηγορία των 90 κιλών, βγαίνοντας για δέκα χρονιές πρωταθλητής.

Γεμάτη δάφνες και δόξα ήταν και η διεθνής καριέρα του Γιώργου Ποζίδη. Ως αθλητής πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 –ήταν 24 χρόνων– και του Λος Άντζελες το 1984, καταφέρνοντας να βρεθεί και στις δύο στην πρώτη εξάδα.

Μάλιστα, στη Μόσχα αντιμετώπισε και τον μετά από λίγες μέρες χρυσό Ολυμπιονίκη, έναν Ούγγρο αθλητή τον οποίο στον πρώτο γύρο νικούσε 13-3. Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, στο τέλος έχασε από απειρία και έλλειψη τακτικής. Στην ίδια διοργάνωση στον πρώτο γύρο νικούσε 10-4 και τον ασημένιο Ολυμπιονίκη, έναν Σουηδό αθλητή, αλλά έχασε πάλι για τους ίδιους λόγους.

Ο Γιώργος Ποζίδης πήρε και δύο ευρωπαϊκά μετάλλια σε αντίστοιχες διοργανώσεις, ενώ πολλές φορές κατετάγη στην εξάδα σε ευρωπαϊκούς αγώνες.

Επίσης, βγήκε μία φορά πρώτος και μία φορά δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SISM.

Σε τρεις Ολυμπιάδες (Σεούλ 1988, Βαρκελώνη 1992 και Ατλάντα 1996) ο Γιώργος Ποζίδης ήταν προπονητής της Ολυμπιακής Ομάδας πάλης, ενώ στις Ολυμπιάδες του Σίδνεϊ το 2000 και της Αθήνας το 2004 παρευρέθη ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης.

(Πηγή βιογραφικού pontos-news.gr)

Κοινοποίηση