Αγωνιώδης επιστολή του δημάρχου Νεάπολης Συκεών στον Κ. Χατζηδάκη για τη σωτηρία του Σέιχ Σου


Ανοιχτή πρόσκληση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να επισκεφθεί το δάσος Σέιχ-Σου και να διαμορφώσει προσωπική αντίληψη και εικόνα για τη μεγάλη καταστροφή από το φλοιοφάγο έντομο, αλλά και έκκληση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωσή του, απευθύνει με επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Η επιστολή, που εστάλη την περασμένη Παρασκευή, ήρθε ως αποτέλεσμα της εικόνας την οποία αντίκρισε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης επισκεπτόμενος το δάσος στα σημεία που εξελίσσεται η υλοτόμηση, όπου διαπίστωσε ότι οι ρυθμοί της κοπής όλων των ξηραμένων δένδρων και η απομάκρυνση κλαδιών είναι πάρα πολύ αργοί, με αποτέλεσμα τα ξηρά υπολείμματα να παραμένουν στο έδαφος και να αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα εν μέσω περιόδου υψηλών θερμοκρασιών.

«Η εκστρατεία διάσωσης του περιαστικού δάσους οδηγεί σε μια εικόνα που προκαλεί θλίψη και απελπισία αφού χιλιάδες δέντρα έχουν ξηραθεί, άλλα τόσα έχουν κοπεί και το πρόβλημα εξακολουθεί και παραμένει αμετάβλητο αφού όλες οι προσπάθειες αντιμετώπισης ακολουθούν ρυθμούς χελώνας», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κατά την επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή στο λόφο Καρά-Τεπέ και την ευρύτερη δασική περιοχή, όπου συνοδευόταν από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θοδωρή Κυζιρίδη.

Όπως σημειώνει ο Σίμος Δανιηλίδης στην επιστολή του προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, «η ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου στο δάσος είναι γνωστή από το 2017, ενώ από τις αρχές του 2018 πολλαπλασιάστηκε ο πληθυσμός του και ξεκίνησε η αποξήρανση των δένδρων, είτε μεμονωμένα είτε κατά συστάδες, με απόληξη τη σημερινή κατάσταση όπου το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Τονίζει, δε, ότι η πρώην ηγεσία του υπουργείου «δεν έδωσε τη σημασία και τη βαρύτητα που έπρεπε σε ένα τόσο καταστροφικό γεγονός, παρά την ενημέρωση που είχε από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες», και άφησε «το τοπικό Δασαρχείο με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μία ομολογουμένως ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Τραγικές εικόνες

Αναλύοντας τη τραγικότητα της κατάστασης, μεταξύ άλλων ο Σίμος Δανιηλίδης τονίζει ότι:
• Η προσβολή των δένδρων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς,
• Τα συνεργεία που απασχολούνται με την υλοτόμηση των δένδρων είναι ελάχιστα, όπως και εκείνα της μεταφοράς των κομμένων κορμών,
• Στο έδαφος γύρω από τα κομμένα δένδρα υπάρχουν σωρευμένα υπολείμματα κοπής που σχηματίζουν μία επιφάνεια πάχους 40-50 εκατοστών καθώς και κλαδιά τα οποία αποτελούν αφενός εστία μόλυνσης, αφού εμπεριέχουν τα βλαπτικό έντομο, αφετέρου μια επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη, ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε,
• Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για την εκπόνηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών μελετών,
• Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία ενός οργανωμένου σχεδίου αναδάσωσης με τις απαιτούμενες μελέτες.

«Έστω και τώρα, έστω και καθυστερημένα, χρειάζεται να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια, να οργανωθεί η αντιμετώπιση της καταστροφικής προσβολής του δάσους με πολύ περισσότερα μέσα, πολύ πιο γρήγορα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε και να εφαρμόσουμε μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης και αναδάσωσης. Κάθε ώρα που χάνεται, χάνεται ένα μέρος του δάσους το οποίο έχει τεράστια αξία στη διαμόρφωση του μικροκλίματος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης», τονίζει με αγωνία στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, καταλήγοντας με την πρόσκληση προς τον κ. Χατζηδάκη να επισκεφθεί το δάσος προκειμένου να διαπιστώσει «ο ίδιος την έκταση της καταστροφής, αλλά και τους ρυθμούς αντιμετώπισης του φαινομένου», καθώς μόνο έτσι θα έχει «πραγματική εικόνα και αντικειμενική ενημέρωση».

Άμεσες πρωτοβουλίες

Ταυτόχρονα, ο Σίμος Δανιηλίδης καλεί τον υπουργό να αξιοποιήσει για τη ταχύτερη διάσωση του δάσους τους δήμους τονίζοντας ότι «οι δήμοι, και είμαι βέβαιος πως το ίδιο ισχύει για την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν ο καθένας στον τομέα του στην προστασία του περιαστικού δάσους και την αναγέννηση του».

Τέλος, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επαναφέρει τις προτάσεις του για την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων είναι:

• Πολλαπλασιασμός και ενίσχυση των συνεργείων έτσι ώστε να κοπούν όχι μόνο όλα τα ξηρά πεύκα αλλά και τα γύρω από αυτά που έχουν προσβληθεί αλλά δεν έχουν ξηραθεί,

• Μεταφορά των κλαδιών με τις ξερές πευκοβελόνες που είναι τρομερά εύφλεκτη ύλη και απειλούν το δάσος με καταστροφή σε περίπτωση πυρκαγιάς.

• Άμεση εκπόνηση μελετών για κατεπείγοντα αντιπλημμυρικά έργα καθώς με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα υδάτων και φερτών υλικών θα απειλήσουν όλες οι συνοικίες που είναι εφαπτόμενες με το δάσος,

• Εκπόνηση μελετών αναδάσωσης και αναζωογόνησης του περιαστικού δάσους, οι οποίες μελέτες πρέπει να γίνουν επιτέλους με άμεση συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους γύρω από το δάσος και με τη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ έτσι ώστε να αποφύγουμε το τραγικό λάθος που έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες με την φύτευση μόνο πεύκων.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •