Χιλιάδες επισκέπτες σήμερα στη Μονή της «Βύσσιανης» Σερρών- Η μακρά ιστορία του μοναστηριού


Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων βόρεια της πόλεως των Σερρών και δύο από το δημοτικό διαμέρισμα του Μετοχίου, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, η γυναικεία Ιερά Μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Η Μονή δέχεται καθημερινά πολύ κόσμο, αλλά την ημέρα του 15Αύγουστου, της γιορτής της Παναγίας, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, καθώς πανηγυρίζει.

Η ιστορία της Μονής

Η Μονή ιδρύθηκε το 1972 με πρωτοβουλία των Σερραίων κατοίκων και έλαβε την προσωνυμία «η Βύσσιανη» από το ομώνυμο χωριό πού βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Για πρώτη ίσως φορά το χωριό αυτό απαντάται σε έγγραφο του 1320, καθώς και σε έγγραφα των ετών 1328 και 1344. Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1916 από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και σήμερα τον τόπο ύπαρξής του μαρτυρούν μόνο τα ερείπια των κατοικιών.

Η Μονή κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των αγωνιστών και ως κρύπτη όπλων και πολεμοφοδίων. Υπέστη ζημιές την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 και μετέπειτα ερημώθηκε.

Για την αποκατάσταση των ζημιών πού υπέστη συστάθηκε μία αδελφότητα με την επωνυμία «Ἀγαθοεργός Ἀδελφότης ἡ Κοίμησις τῆς Θεοτόκου Βύσσιανης».

Μέριμνά της ήταν η ανακατασκευή του παλαιού Ναού της Μονής. Οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν τον Ιούλιο του 1925 και ολοκληρώθηκαν το 1928. Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1925 τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ναού. Το έργο της αδελφότητας αυτής ενισχύει η ίδρυση ενός συλλόγου υπό την επωνυμία «Σύλλογος Κυριῶν και Δεσποινίδων Βυσσάνης».
Στην Ιερά Μονή φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, η οποία ευρέθηκε σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, από έναν γεωργό στον τόπο όπου είναι κτισμένο σήμερα το καθολικό, όταν για τέσσερις νύχτες έβλεπε ένα δυνατό φως να λάμπει εκεί όπου βρισκόταν η εικόνα.

Σε θαύμα της Παναγίας Βύσσιανης αποδίδεται επίσης η ανάβλυση άφθονου νερού. Την παραμονή της εορτής της, 14 Αυγούστου 1996, το επί σειρά ετών αποξηραμένο αγίασμα άρχισε να αναβλύζει νερό ασταμάτητα μέχρι και σήμερα. Το καθολικό της Μονής επεκτάθηκε το 1996 με την προσθήκη νάρθηκα. Στη θέση του παλαιού Ναού, ο οποίος κατεδαφίστηκε, κτίσθηκε Παρεκκλήσι της Παναγίας.
Πρώτη μοναχή πού εγκαταβίωσε στη Μονή ήταν η αδελφή Πελαγία, πού ήρθε να μονάσει από την Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Δράμας το 1972.

Το 1984 εγκαταστάθηκε νέα αδελφότητα υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση της Ηγουμένης Γερόντισσας Ισιδώρας Βουλγαροπούλου. Σήμερα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βύσσιανης μονάζουν 10 μοναχές. Εορτάζει στις 15 Αυγούστου της Κοιμήσεως Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής. Η Μονή δέχεται επισκέπτες κατά τις ώρες 7:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ. και από 17:00 μ.μ. μέχρι στις 20:00.

203 Shares