Μ. Βορίδης στα Παραπολιτικά: «Θα δουλέψουμε μαζί με τους παραγωγούς»

«Έχουμε πολλά να κάνουμε με τους παραγωγούς στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στην αλιεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», στο φύλλο του Σαββάτου 17/8/2019 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Νόκο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις έκτακτες προσλήψεις κτηνιάτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αφρικανική πανώλης των χοίρων και να προστατευθούν τόσο οι χοιροτρόφοι όσο και οι καταναλωτές.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Βορίδη έχει ως εξής:

Έχει περάσει ένας μήνας με τη ΝΔ στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Πως θα χαρακτηρίζατε την κυβέρνηση της ΝΔ και πως την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέπληξε ευχάριστα με την ετοιμότητα, την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα αλλά και την προσήλωσή της στις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Σε ένα μήνα κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, νομοθέτησε για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, αποκατέστησε το κύρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού απομακρύνοντας από αυτήν τους διορισμένους φίλους του κου Τσίπρα και πρωτίστως την κα Θάνου, ψήφισε τον νόμο για το επιτελικό κράτος, όρισε τους γενικούς γραμματείς ενώ ήδη έχει αρχίσει να στελεχώνει τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Αντικειμενικά μιλώντας η ταχύτητα και η επάρκεια αυτών των πρώτων ημερών είναι άνευ προηγούμενου. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιμένει στην παλιά καλή τακτική του: αντίδραση σε όλα, μάχες για την προστασία αυτών συμβόλων της ανομίας και της βίας της άκρας αριστεράς, υπεράσπιση των χειρότερων στιγμών του. Προφανώς δεν κατάλαβαν το μήνυμα των εκλογών, προφανώς δεν κατάλαβαν την δημιουργία μίας ισχυρής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θέλει να αλλάξει το κράτος και να μην επιστρέψει ποτέ στις κακές πρακτικές τόσο του πρόσφατου όσο και του απώτερου παρελθόντος. Παραμένουν οι ίδιοι, υπερασπιστές των χείριστων πρακτικών, αυτών που καταδίκασε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

Θεωρείτε ότι η κατάργηση του ασύλου θα λύσει το πρόβλημα ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στους χώρους των ΑΕΙ;

Δεν κατάλαβα γιατί η αστυνομία δεν θα πρέπει να επιλαμβάνεται όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις στα ΑΕΙ. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που δεν αποδέχεται το αυτονόητο: ότι για τον χώρο των ΑΕΙ πρέπει να ισχύει, και ήδη επιτέλους ισχύει, ακριβώς ό,τι ισχύει για οποιονδήποτε δημόσιο χώρο. Η Αριστερά αντιδρά σε αυτό για δύο λόγους: ο πρώτος που είναι και ο βασικότερος, γιατί το άσυλο αποτελεί τμήμα της πολιτικής της μυθολογίας, ζωτικό μέρος του μεταπολιτευτικού της λόγου και της εξεγερσιακής κουλτούρας που έχτισε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέσω της βίας που καθημερινά ασκούν οι συμμορίες της άκρας Αριστεράς τρομοκρατεί τους φοιτητές και τους καθηγητές που δεν καθυποτάσσονται στην ηγεμονία της στους χώρους των ΑΕΙ. Ευτυχώς όλα αυτά τελειώνουν με την απόφαση του ελληνικού λαού και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η καρέκλα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται «ηλεκτρική» καθώς τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει πολλές κινητοποιήσεις αγροτών. Σας αγχώνει το ενδεχόμενο αυτό;

Δικαίωμα κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας στη δημοκρατία μας είναι να διεκδικεί τα συμφέροντά της με κάθε νόμιμο μέσο. Ευθύνη της κυβέρνησης, και εν προκειμένω δική μου στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης είναι να υπερασπίζομαι και να υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον και όχι τα επιμέρους κλαδικά ή ταξικά συμφέροντα. Ωστόσο στόχος της κυβέρνησής μας είναι η μεγέθυνση της πρωτογενούς παραγωγής και η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Έχουμε δεσμευτεί για μια σειρά ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση: για την καλλίτερη δυνατή διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού των ελληνικών προϊόντων, για έναν νέο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, για την μείωση της φορολογίας στις ομάδες παραγωγών, για την εν γένει προσπάθειά μας να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος αποζημιώσεως των παραγωγών όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές. Έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί με τους παραγωγούς στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία. Είναι ώρα να δουλέψουμε μαζί, σοβαρά και σε βάθος, με επιμονή και αποφασιστικότητα, για να διαμορφώσουμε άλλους όρους στην πρωτογενή μας παραγωγή. Δεν θα γίνει σε μία ημέρα, αλλά μπορούμε να το κάνουμε. Όχι αναπαράγοντας λογικές του παρελθόντος αλλά οικοδομώντας ένα λαμπρό μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ραγκούσης σας κατηγόρησαν ότι καταργείτε το ΑΣΕΠ με αφορμή μία τροπολογία σας για έκτακτες προσλήψεις κτηνιάτρων. Γιατί το κάνατε αυτό;

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την αφρικανική πανώλη των χοίρων, μία εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα ζωονόσο που προσβάλλει τους χοίρους. Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από αυτήν αλλά είναι εξαιρετικά καταστροφική για το ζωικό κεφάλαιο, για τη χοιροτροφία και για την εθνική οικονομία. Εμφανίστηκε κρούσμα στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και προ δύο ημερών ένα ακόμα 13 χιλιόμετρα βόρεια των ελληνικών συνόρων με τη Βουλγαρία. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την είσοδο, αλλά και να είμαστε έτοιμοι να την περιορίσουμε να εισέλθει. Χρειαζόμαστε για αυτό 46 κτηνιάτρους που πρέπει να προσληφθούν άμεσα. Η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ κρατάει τουλάχιστον 8 μήνες. Ζήτησα από τη Βουλή να μου εγκρίνει αυτές τις προσλήψεις. Και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ραγκούσης να μου πουν ότι καταργώ το ΑΣΕΠ που τώρα «τρέχει» 18.000 προσλήψεις. Το «καταργώ» με τους 50 κτηνιάτρους για να προλάβουμε ή να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην καταστραφούν οι χοιροτρόφοι μας, αλλά και για να μην αυξηθούν οι τιμές του χοιρινού που πληρώνουν οι πολίτες. Και μιλάει ο Ραγκούσης που στηρίζει μια κυβέρνηση που έχει προσλάβει χιλιάδες κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως για το Μεταναστευτικό και που το κάνει αυτό όχι άπαξ, όχι για έκτακτη ανάγκη, αλλά επί τέσσερα χρόνια. Δεν πειράζει. Ας λυσσάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μου αρκεί ότι η ομοσπονδία χοιροτρόφων εξέδωσε ανακοίνωση όπου επαινεί και ευχαριστεί την κυβέρνησή μας. Από αυτούς κρινόμαστε, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινοποίηση