Αποκλειστικό: ΣΟΣ εκπέμπει ο Σερραϊκός κάμπος- Κινδυνεύουν λόγω λειψυδρίας 150.000 στρέμματα- Άγγιξε το όριο η λίμνη Κερκίνη (Βίντεο)


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου

Σε κρίσιμη κατάσταση είναι η κατάσταση στο νομό Σερρών, καθώς κινδυνεύουν να «καούν» λόγω λειψυδρίας, περίπου 150.000 στρέμματα του κάμπου.

Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης έχει πέσει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα το νερό για τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που αρδεύονται από τη λίμνη, να επαρκεί το πολύ για 5 με 10 μέρες.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες δεν θα έχουν σταγόνα νερό για να ποτίσουν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο οι καλλιέργειές τους και οι κόποι μιας χρονιάς.

Μιλώντας στο Infonews24 ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας Δημήτρης Χύτας, τόνισε αρχικά πως από την Υ3 υδροληψία του φράγματος της λίμνης Κερκίνης, περίπου 150.000 στρέμματα αρδεύονται από τους ΤΟΕΒ Νιγρίτας και Δημητριτσίου και τον ΓΟΕΒ πεδιάδας Σερρών.

«Δυστυχώς η στάθμη της λίμνης είναι οριακά. Αν έχουμε περιθώριο να τραβήξουμε μισό μέτρο νερό, αυτό αντιστοιχεί σε 5 με 10 ημέρες. Αν δεν έχουμε βροχές, για να έχουμε και εισροές νερού στο φράγμα, τότε θα σταματήσει η άρδευση. Ποια θα είναι η ζημιά; Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να την εκτιμήσω,» δήλωσε στο Infonews24 ο κ. Χύτας.

Σύμφωνα με τον κ. Χύτα, μπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος της αρδευτικής περιόδου, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανάγκες άρδευσης, όπως στις βαμβακοκαλλιέργειες, στη μηδική, στις καλλιέργειες φιστικιού.
«Δεν θα τελειώσουμε ομαλά την αρδευτική περίοδο,» προειδοποιεί ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας.

Πως, όμως, φτάσαμε στο σημείο αυτό; Ο κ. Δημήτρης Χύτας εξηγεί στο Infonews24:
«Ομολογουμένως έχει να βρέξει αρκετούς μήνες. Είχαμε και τον Ιούλιο που είναι ο θερμότερος μήνας. Νομίζω, όμως, ότι έγινε και λάθος διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όχι ότι είναι εύκολη η διαχείριση του νερού της λίμνης. Υπάρχει η μία άποψη που λέει ότι δεν κρατήθηκε όσο θα έπρεπε η στάθμη του φράγματος και η άλλη άποψη που λέει ότι ο ιδιώτης που έχει τον υδροηλεκτρικό σταθμό, ‘απορρόφησε’ τα 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ δεν θα έπρεπε να τα πάρει. Ειλικρινά, δεν ξέρω ποια άποψη ισχύει. Πάντως, σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά στη διαχείριση».

Όπως τόνισε ο κ. Χύτας, μπορεί να υπήρχε λειψυδρία, ωστόσο σημειώθηκαν και μειωμένες αποδόσεις, καθώς καλλιέργειες που είχαν υψηλές απαιτήσεις σε νερό, όπως οι ηλίανθοι, το καλαμπόκι και τα σιτηρά, μειώθηκαν αισθητά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Ο ίδιος, έχει γίνει ήδη αποδέκτης της αγωνίας και της εκφρασμένης ανησυχίας από πολλούς αγρότες, όπως παραδέχεται:
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι η άρδευση θα συνεχισθεί δυστυχώς, αν δεν αλλάξει κάτι, για 5 με 10 μέρες το αργότερο. Ήδη πολλοί αγρότες έχουν επικοινωνήσει μαζί μου και αγωνιούν για το τι θα γίνει. Υπάρχει αγωνία μεγάλη. Έγινα δέκτης πολλών τηλεφώνων γι’ αυτό το θέμα».

Μπορεί, όμως, ο ΤΟΕΒ ή ο ΓΟΕΒ να παρέμβει για να αλλάξει η κατάσταση; Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, είναι κατηγορηματικός:
«Δεν είναι στο χέρι μας. Υπάρχουν κάποια δεδομένα. Από το φράγμα της λίμνης υπάρχουν όρια άντλησης. Κάτω από αυτό το όριο, δεν θα έρχεται νερό στη διώρυγα σε λίγες μέρες».

Κοινοποίηση