Άρθρο της Ελισσάβετ Διδασκάλου
Εκπαιδευτική ψυχολόγος*
Τι είναι η ευφυΐα;
Με ποια κριτήρια χαρακτηρίζουμε ένα παιδί ευφυές;
Είναι πράγματι κάποια παιδιά πιο έξυπνα από άλλα;
Διάφορες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για τη νοημοσύνη. Μία ιδιαίτερη προσέγγιση είναι αυτή της πολλαπλής νοημοσύνης του Gardner κι έχει ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εφαρμογές. O Gardner διαφοροποιείται από τις θεωρίες οι οποίες υποστηρίζουν ότι η νοημοσύνη είναι μονοδιάστατη και μετράται με τα ΙQ τεστ. Αντιθέτως ισχυρίζεται ότι η νοημοσύνη έχει πολλές ανεξάρτητες δομές. Το άτομο διαθέτει όλες αυτές τις νοημοσύνες.
Άλλες είναι ανεπτυγμένες άλλες όχι τόσο. Υπάρχει όμως η δυνατότητα βελτίωσης. Αυτή η διαφοροποίηση στις νοημοσύνες εξηγεί γιατί μαθαίνουμε με διαφορετικό τρόπο.
✔Η γλωσσική νοημοσύνη αναφέρεται στην ευαισθησία του ατόμου απέναντι στον ήχο, το ρυθμό και τη σημασία των λέξεων καθώς και στην ικανότητα του να χειρίζεται τις διαφορετικές λειτουργίες της γλώσσας. Ποιητές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, δικηγόροι κ.α διαθέτουν ισχυρή γλωσσική νοημοσύνη.
✔Η λογικομαθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με την ικανότητα ενός ατόμου να χειρίζεται λογικά ή αριθμητικά σχήματα και μεγάλες αλυσίδες συλλογισμών (επιστήμονας, μαθηματικός κ.α).
✔Η οπτικο – χωρική νοημοσύνη είναι ανεπτυγμένη σε άτομα τα οποία έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν με ακρίβεια τον οπτικο – χωρικό κόσμο ενώ μπορούν να πραγματοποιήσουν μετασχηματισμούς. (Καλλιτέχνης, σχεδιαστής, αρχιτέκτονας, γλύπτης, ναυτικός κ. α)
✔Η σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να ελέγχει τις κινήσεις του σώματος και να χειρίζεται με επιδεξιότητα αντικείμενα (χορευτής, αθλητής, μηχανικός, χειρούργος κ.α).
✔Η μουσική νοημοσύνη είναι ενισχυμένη σε άτομα με ικανότητα αντίληψης και παραγωγής του μουσικού ρυθμού, ύψους, τέμπου καθώς και στην εκτίμηση της μουσικής εκφραστικότητας (μουσικός, συνθέτης).
✔Η διαπροσωπική νοημοσύνη σχετίζεται με την ικανότητα του ατόμου να διακρίνει και να ανταποκρίνεται κατάλληλα στις διαθέσεις, τις ιδιοσυγκρασίες, τα κίνητρα, τις επιθυμίες άλλων ανθρώπων (δάσκαλος, Θεραπευτής, πωλητής κ.α).
✔Η ενδοπροσωπική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του, να τα διακρίνει, να μαθαίνει από τα προτερήματα, τις αδυναμίες, τις επιθυμίες και τη νοημοσύνη του. (άτομο με μεγάλη αυτογνωσία).
✔Η νατουραλιστική νοημοσύνη δίνει στο άτομο την ικανότητα να κατανοεί, να κατηγοριοποιεί, να συσχετίζει ο,τι υπάρχει στη φύση ( βοτανολόγος, εντομολόγος κ. α).
✔Η υπαρξιακή νοημοσύνη υπερισχύει στα άτομα με ανεπτυγμένη την ικανότητα να θέτουν και να εξετάζουν ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη (άτομα που ασχολούνται με τη θρησκεία, τη φιλοσοφία κ.α).
Με βάση την παραπάνω θεωρία, ο εκπαιδευτικός καλείται να ενισχύει όλες τις προαναφερθείσες νοημοσύνες. Τη γνώση μπορούμε να την παρουσιάσουμε με πολλές διαφορετικές μορφές ικανοποιώντας κάθε αίσθηση και νοημοσύνη προσφέροντας ποικιλία μαθησιακών εμπειριών!
Εσείς σκεφτήκατε ποιες νοημοσύνες έχετε περισσότερο ή λιγότερο ανεπτυγμένες σύμφωνα με τη θεωρία του Gardner;
* Το Παιδικό Εργαστήρι της Ελισσάβετ Διδασκάλου βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 23 (4ος όροφος), στο Σιδηρόκαστρο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2323111482 & 6907330003.
Επισκεφθείτε τη σελίδα της Ελ. Διδασκάλου πατώντας εδώ