«Αιώνια Αμφίπολη»- Ανακαλύψτε τα μυστικά της αρχαίας πόλης

Ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της ανακάλυψης του μυστηριακού Τύμβου Καστά, που έγινε πρώτο θέμα σε ελληνικά και ξένα δίκτυα. Ωστόσο πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά κέντρα της ελληνικής αρχαιότητας. Μεσουράνησε για δώδεκα (12) σχεδόν αιώνες και αποτέλεσε “μήλον της έριδος” μεταξύ Αθηναίων, Σπαρτιατών, Μακεδόνων και Ρωμαίων στη συνέχεια.

Η Αμφίπολη, κρύβει πολλά «μυστικά» που σαγηνεύουν τον επισκέπτη, ο οποίος τ’ ανακαλύπτει περπατώντας στον ανεξάντλητο αρχαιολογικό της χώρο και στο αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Κυριακή 29/9/2019 με δωρεάν είσοδο στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο) η ΚΟΙΝΣΕΠ «Άγκιστρο Δράση», σας προτείνει ν’ ακολουθήσετε την εξόρμηση της Agkistro Action (www.agkistroaction.gr) στην κοντινή Αμφίπολη, συνοδεία ξεναγού – αρχαιολόγου. Ένα flashback στο χρόνο και στην ιστορία μίας, από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου, που εξακολουθεί να σαγηνεύει με τα μυστήριά της.

Από το 437 πΧ έως και τον 7ο αιώνα μΧ, η Αμφίπολη υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ελληνικής αρχαιότητας. Η πρωτοκαθεδρία της, ήταν αδιαμφισβήτητη στον ελληνικό κόσμο, πολύ πριν δημιουργηθούν άλλες μεγάλες πόλεις στη Μακεδονία.

Η Αμφίπολη, χτισμένη σε περίοπτη θέση κοντά στη θάλασσα και στις εκβολές του Στρυμόνα, στις παρυφές του δυτικού Παγγαίου, για μια πολύ μεγάλη περίοδο στην αρχαιότητα υπήρξε νευραλγικός ναυτικός κόμβος, λιμάνι και εμπορικός σταθμός, με στρατηγική σημασία. Κατά τους κλασσικούς, μακεδονικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, υπήρξε σημείο διαρκούς αναφοράς, κέντρο σημαντικής οικονομικής, κοινωνικής, εμπορικής, πολιτιστικής ζωής. Σήμερα, υπάρχουν πολλά ακόμη να ανακαλύψει κανείς, επισκεπτόμενος αυτήν την αρχαία «μητρόπολη» και τη σύγχρονη εκδοχή της.

Η περιήγηση ξεκινάει από το εμβληματικό Λέοντα της Αμφίπολης, συνεχίζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο και ολοκληρώνεται στον αρχαιολογικό χώρο, ανάμεσα στην Ακρόπολη, την ελληνιστική οικία, το Γυμνάσιο κ.α.
Πληροφορίες http://bit.do/e89KD

25 Shares