Ο γλυκός… αέρας του Λιβάνου στις Σέρρες και στο «Ήδιστον» διά χειρός pastry chef Joseph Azzam (Βίντεο & φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Χατζοπούλου

Ο γεμάτος γλύκα «αέρας» του Λιβάνου «φύσηξε» σήμερα στην πόλη των Σερρών και «υπαίτιοι» ήταν το ζαχαροπλαστείο «Ήδιστον», το εργαστήριο «Κουνταξής» και ο διάσημος pastry chef Joseph Azzam.

Τρεις άνθρωποι που όχι μόνο λατρεύουν τα γλυκά, αλλά τα έχουν αναγάγει σε… τέχνη, ένωσαν τις δυνάμεις τους και όταν γίνεται ένα τέτοιο «κοκτέιλ», τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι… εκρηκτικό για τους ουρανίσκους μας και φυσικά θα διευρύνει τους γευστικούς μας «ορίζοντες», προσφέροντάς μας αποθεωτικά, γευστικά αποτελέσματα.

Ο διάσημος pastry chef Joseph Azzam, που λατρεύει να μεταφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του πάνω στο γλυκό, βρέθηκε σήμερα στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο ζαχαροπλαστείο «Ήδιστον», μέσω του εργαστηρίου «Κουνταξής», για να διδάξει τα μυστικά του «αέρινου» και πασίγνωστου Λιβανέζικου σιροπιαστού γλυκού.

Με ιδιαίτερη χαρά τον υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης του «Ήδιστον» Σταύρος Μπακιρτζής, ο οποίος μυήθηκε στην τέχνη του Λιβανέζικου σιροπιαστού και φυσικά είναι έτοιμος να μεταφέρει τη θεϊκή τους γεύση και στους Σερραίους.

«Είπαμε να αλλάξουμε λίγο, να φέρουμε τον… αέρα της Αθήνας και του Λιβάνου, προσαρμοσμένα στα δεδομένα των Σερρών. Σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό. Άλλη τεχνοτροπία, διαφορετική γεύση. Το σιροπιαστό είναι συνυφασμένο με το χειμώνα. Με το που… σφίγγει λίγο το κρύο και αφήνουμε πίσω μας το καλοκαίρι, αρχίζουν τα σιροπιαστά γλυκά και φυσικά η κορύφωση έρχεται τα Χριστούγεννα και μέχρι το Πάσχα. Ο pastry chef Joseph Azzam είναι κορυφή στο συγκεκριμένο είδος,» δήλωσε στο Infonews24 ο κ. Μπακιρτζής.

Από την πλευρά του, ο διάσημος και καταξιωμένος pastry chef Joseph Azzam, υπογράμμισε:

«Ήρθαμε και κάναμε πολύ ωραία πράγματα. Παρασκευάσαμε Λιβανέζικα γλυκά με αρωματικό βούτυρο γάλακτος και με γεμίσεις φιστίκι Αιγίνης, κάσιους, φουντούκι και λευκό αμύγδαλο. Το φύλλο είναι ειδικό, γι’ αυτά τα γλυκά από την εταιρεία ‘Κασσάνδρα’ που παράγει προϊόντα ζύμης και που είναι πολύ κοντά στο χειροποίητο. Πρέπει να χρησιμοποιούμε καλά υλικά και όλα κρίνονται στη λεπτομέρεια. Πρέπει να τα ζυγίζουμε σωστά και ιδιαίτερα το σιρόπι πρέπει να είναι σωστό».

Τόσο ο κ. Σταύρος Μπακιρτζής, όσο και ο κ. Joseph Azzam, μίλησαν με τα θερμότερα λόγια, για τη συνεργασία τους με το εργαστήριο «Κουνταξής».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του pastry chef στο Infonews24:
«Με το εργαστήριο ‘Κουνταξή’ συνεργαζόμαστε εδώ 15 χρόνια. Γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια και πάντα ψάχνω να βρω καλά υλικά και τόσο με το εργαστήριο Κουνταξής όσο και με την ‘Κασσάνδρα’ έχω το κεφάλι μου ήσυχο και ξέρω ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαίσιο».

Ποιος είναι ο pastry chef Joseph Azzam

Είναι ιδρυτικό μέλος στη Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος. Ως ζαχαροπλάστης γνωρίζει όλη την γκάμα των γλυκών της Ζαχαροπλαστικής Τέχνης (γαλλικά, ευρωπαϊκά, ελληνικά).

Η εξειδίκευσή του όμως είναι η Ανατολίτικη Ζαχαροπλαστική, λόγω και της καταγωγής του από το Λίβανο.

Υπηρετεί το επάγγελμα της Ζαχαροπλαστικής επί 35 χρόνια. Ξεκίνησε από την ηλικία των 16 ετών και μετά τη σχολή Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων πέρασε από τη θεωρία στην πρακτική με την παρασκευή χειροποίητου φύλλου Βηρυτού!

Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθεί σεμινάρια για επαγγελματίες, συμμετέχει σε επιδείξεις και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα διδάσκοντας!

Κοινοποίηση