Υπόμνημα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης για τον αντικαπνιστικό νόμο στην Επικεφαλής Γραφείου του Πρωθυπουργού


Υπόμνημα στην Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Αντωνίου Μαρία στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης επέδωσαν μέσω της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος Φιλοκώστας Ιωάννης και ο Γενικός Γραμματέας Επιτροπίδης Μιχάλης της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης για τον Αντικαπνιστικό Νόμο.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμη κυρία Αντωνίου,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο γενικότερος κλάδος της Εστίασης και Καφέ-Μπαρ με την έλλειψη θεσμοθέτησης του «Αντικαπνιστικού Νόμου» καθώς και να προτείνουμε ενδεχόμενες σχετικές λύσεις.

Το ζήτημα του τσιγάρου απασχολεί συχνά τους επαγγελματίες του κλάδου καθώς λόγω της φύσεως του επαγγέλματος παρατηρείται έντονη παραβατικότητα και άρνηση των πελατών μας στο να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του προσωπικού μας ή και των συναδέλφων καταστηματαρχών.

Για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να υπάρξει μια θεσμοθέτηση του νόμου ως προς την δίκαιη κατανομή του προστίμου ανάμεσα στον καταστηματάρχη και τον πελάτη.

Η πρότασή μας προς την κυβέρνηση είναι ότι σαν καταστηματάρχες θα πρέπει να έχουμε την υποχρέωση:
-Να φέρουμε την σωστή σήμανση και τα απαραίτητα διακριτικά (Απαγορεύεται το κάπνισμα ) που προβλέπονται από τον νόμο,
-Να μην υπάρχουν τασάκια,
-Να υπάρχει το βιβλίο Αναφοράς καπνίσματος,
-Να ενημερώνει τον πελάτη ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στων εσωτερικό χώρο του καταστήματος,
-Να τιμωρείται ο καταστηματάρχης μόνο αν δεν τα τηρεί και να μην είναι υποχρεωμένος να κάνει τον αστυνομικό στο ίδιο του το κατάστημα.

Πρότασή μας είναι:
Mετά από τις επισημάνσεις μας και την μη συμμόρφωση του πελάτη προς τον νόμο να τιμωρείται ο ίδιος μιας και παρανομεί αυτός και μόνο αυτός.
Κυρία Αντωνίου

Τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει μια άνιση μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση, η οποία έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για όλους τους κλάδους της αγοράς και όπως καταλαβαίνετε και η παιδεία μας δεν είναι αυτή ώστε να παίρνουμε τηλέφωνα στην αστυνομία για να διώχνουμε εμείς τους λιγοστούς πλέων πελάτες μας από τα μαγαζιά μας.

Γίνεται αντιληπτό με βάση όλα τα παραπάνω η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνη με την καθολική απαγόρευση του αντικαπνιστικού Νόμου και πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα για να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παρακαλούμε να εγκύψετε πάνω από το συγκεκριμένο θέμα και αναμένουμε την απάντησή σας για το αν : υπάρχει σχεδιασμός αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;

Ποιες λύσεις προτείνετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας αλλά και της προστασίας των καταστηματαρχών ενάντια στην παραβατικότητα των πελατών».

3 Shares