O διακεκριμένος Καθηγητής Καρδιολογίας Μ. Γκατζούλης από τη Δράμα Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ


Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου Royal Brompton και του Imperial College του Λονδίνου, Μιχάλης Γκατζούλης.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, ο Καθηγητής Μιχάλης Γκατζούλης προτείνεται για την απονομή του τίτλου, διότι διατρέχει μια ακαδημαϊκή καριέρα παγκόσμιου επιστημονικού, διδακτικού και ερευνητικού κύρους και τιμά την Ελλάδα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα τιμωμένου

Ο Μιχάλης Γκατζούλης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών στο Νοσοκομείο Royal Brompton και στο Imperial College του Λονδίνου.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1984. Μετά τη στρατιωτική του θητεία και την αγροτική του υπηρεσία στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Αγγλία το 1987 για την εξειδίκευσή του, αρχικά στην Παιδιατρική, στην Παιδιατρική Καρδιολογία και τελικά στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες των Ενηλίκων (ACHD). Παράλληλα με το κλινικό του έργο, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Imperial College του Λονδίνου.

Τον Ιανουάριο του 1997 εγκαταστάθηκε στον Καναδά για να συμμετάσχει στο Καρδιολογικό Κέντρο Ενηλίκων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες (UTCCCA) του Πανεπιστημίου του Τορόντο, όπου συνεργάστηκε με τον Καθηγητή Gary Webb και την ομάδα του, αρχικά ως ανώτερος συνεργάτης και από το 1998 ως μέλος του προσωπικού.

Επέστρεψε στο Λονδίνο το 1999, μετά τη συνταξιοδότηση της προκατόχου του, Καθηγήτριας Jane Somerville, για να διευθύνει και να επεκτείνει ένα από τα μεγαλύτερα κλινικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στον κόσμο, στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων. Σε αυτό εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 150 Fellows και Senior Fellows, οι οποίοι ασκούν την ACHD παγκοσμίως και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην επέκταση του καρδιαγγειακού τομέα. Μαζί με τους συναδέλφους του φροντίζει περίπου 10.000 ενήλικες ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα της νόσου.

Ο Καθηγητής Μιχάλης Γκατζούλης συνέβαλε στην εξασφάλιση της εθνικής ονομασίας για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (PAH) και για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες των Ενηλίκων (ACHD) στο Νοσοκομείο Royal Brompton, καθώς και για την εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, μαζί με τον Καθηγητή Philip Steer και την ομάδα του από το Chelsea & Westminster Hospital του Λονδίνου.

Το 2005 έλαβε τον τίτλο του Καθηγητή Καρδιολογίας και Συγγενούς Καρδιακής Νόσου από το Imperial College του Λονδίνου.

Η κύρια ερευνητική του εστίαση είναι στους μηχανισμούς και την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στις συγγενείς καρδιοπάθειες και τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης.

Στην Κλινική που διευθύνει, στο Royal Brompton, έχουν εκπαιδευθεί πολλοί Έλληνες Ιατροί με τους οποίους συνεργάζεται στενά.

Ο τιμώμενος έχει κάνει περισσότερες από 370 δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων άρθρων στα New England Journal of Medicine, Lancet, European Heart Journal και Circulation, ο δείκτης h-index είναι 83 και ο i10-δείκτης είναι 275.

Έχει επιμεληθεί την έκδοση 10 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου τίτλου στον αναπτυσσόμενο καρδιαγγειακό τομέα “Diagnosis and Management of Adult Congenital Heart Disease”, που βρίσκεται τώρα στην 3η έκδοση. Επίσης, ήταν συνεκδότης στην 40ή έκδοση της Ανατομίας του Gray’s το 2008, το βιβλίο που έχει διαβαστεί περισσότερο από κάθε άλλο ιατρικό βιβλίο στον κόσμο.

Ο Καθηγητής Μιχάλης Γκατζούλης είναι Επίτιμο Μέλος σε πολλές Εθνικές Καρδιολογικές Εταιρείες και διετέλεσε προσκεκλημένος Καθηγητής σε πολλά από τα γνωστότερα Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Harvard στη Βοστόνη το 2007, του Stanford στην Καλιφόρνια το 2008.

Κοινοποίηση