
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι επικουρικοί γιατροί δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για ολόκληρους μήνες μισθό και εφημερίες και τονίζει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και Ευρωενωσιακές Οδηγίες, έκρινε ότι οι συμβάσεις των γιατρών είναι παράνομες, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι τους όχι μόνο να είναι απλήρωτοι, αλλά και να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ρητά ότι: «οι συμβάσεις των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες είναι παράνομες». Σύμφωνα, με την ΟΕΝΓΕ η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους συναδέλφους αλλά το σύνολο των επικουρικών γιατρών (1.100) των οποίων οι συμβάσεις υπερβαίνουν το 24μηνο.
Μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία κάνει γνωστό ότι “στο νοσοκομείο Σερρών υπηρετεί ένας ογκολόγος και ένας παθολόγος, οι οποίοι απολύονται αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην αντίστοιχη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχει άλλος συνάδελφος και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες για να προσληφθούν οι γιατροί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τουλάχιστον για τρεις μήνες τα ογκολογικά περιστατικά του Ν. Σερρών δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο Σερρών”
Η ΟΕΝΓΕ ζητά:
-Να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι τους.
-Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός.
-Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
-Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες.
“Αυτά είναι τα τραγικά αδιέξοδα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) που αρνήθηκαν να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικοί φορείς του δημοσίου, ανάμεσα τους και η ΟΕΝΓΕ, για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Που διατηρούν άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει απλήρωτους για μήνες τους συναδέλφους. Που απολύει γιατρούς την ώρα που οι δημόσιες μονάδες υγείας μετρούν χιλιάδες κενά. Που στέλνει στην ανεργία, στερεί από τους ασθενείς και αχρηστεύει έμπειρο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό. Ως εδώ. Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει” καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.