Πόσο θα πληρώνουμε στα διόδια Στρυμονικού- Στο δημόσιο χρέος τα έσοδα από τα διόδια των Σερρών και όχι στη συντήρηση των δρόμων

Σε διευκρινίσεις, σχετικά τόσο με το ποσό που θα πληρώνουν οι οδηγοί στα διόδια Στρυμονικού, όσο και στον τρόπο διάθεσης των εσόδων από τα διόδια των Σερρών, προχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Ιωάννης Χατζόπουλος.

Αρχικά, ο κ. Χατζόπουλος τόνισε πως σύμφωνα με το ΦΕΚ Τεύχος Β’ 1867/29.05.2017 ως απώτατος χρόνος έναρξης λειτουργίας του νέου σταθμού διοδίων Στρυμονικού και είσπραξης των διοδίων τελών είχε οριστεί η 10.10.2017.

Σύμφωνα δε με το ΦΕΚ Τεύχος Β’ 2090/07.06.2018 το μήκος χρέωσης του Στρυμονικού καθορίζεται σε 47,5 χλμ με κόστος 2,40 ευρώ εφόσον η χρέωση εφαρμογής θα είναι τα 0,05 ευρώ.

Ασφαλώς, εφόσον, δεν υλοποιηθεί η αύξηση και θα ισχύσει η χρέωση των 0,03 ευρώ, το κόστος θα είναι στα 1,50 ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος της Εγνατίας Οδού υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι τα έσοδα από τον Σταθμό Διοδίων που λειτουργεί σήμερα στο νομό Σερρών, καταβάλλονται υποχρεωτικά για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους σε ειδικό λογαριασμό και όχι για συντηρήσεις του οδικού δικτύου ή την κάλυψη άλλων λειτουργικών δαπανών.

«Εν αναμονή λοιπόν της κοινοποίησης από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Α.Ε. της προτεινόμενης Τιμολογιακή Πολιτική διοδίων ώστε να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που θα καθορίζει το αναπόφευκτο και μνημονιακά καθορισμένο τέλος διέλευσης. Ασφαλώς απόψεις και ρεαλιστικές προτάσεις που καταθέσαμε προς εξέταση παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μέχρι την υπογραφή της ΚΥΑ. Το παρόν είναι απλά ενημερωτικό χωρίς να εκφράζει ασφαλώς ικανοποίηση ή πλήρη αποδοχή του τρόπου χρέωσης και διαχείρισης των προκαθορισμένων αποφάσεων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την δημοσίευση στο ΦΕΚ της ΚΥΑ ασφαλώς θα επανέλθω τονίζοντας ότι μέσα σε δυο μόνο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων μας βρήκαμε μπροστά μας …διόδια,» υποστήριξε ο κ. Ιωάννης Χατζόπουλος.

Κοινοποίηση