Υπερπροστατευτικοί γονείς (Άρθρο)


Άρθρο του Μάνου Τζίτζηρα*
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Ειδικευμένος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία

Κάποιοι γονείς επειδή νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια για το αν ανταποκρίνονται επαρκώς στο δύσκολο και απαιτητικό τους ρόλο σε συνδυασμό και με τα δικά τους αρνητικά παιδικά βιώματα, καταλήγουν να ξεφεύγουν από το μέτρο και να γίνονται υπερπροστατευτικοί. Συνήθως πρόκειται για γονείς που δεν είχαν λάβει την κατάλληλη φροντίδα και στοργή κατά την παιδική τους ηλικία ή είναι ιδιαίτερα αγχώδεις τύποι.

Δημιουργούν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τα παιδιά τους, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που στην πραγματικότητα χρειάζεται το παιδί, όχι όμως για το καλό του παιδιού τους αλλά και για να καθησυχάσουν τους δικούς τους φόβους.

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς (χωρίς να το θέλουν) μεγαλώνουν παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση, καθώς και κάνουν τα παιδιά τους άτολμα και αγχωτικά.

Κάνοντας τον αυτοέλεγχό σας για το εάν είστε υπερπροστατευτικός γονιός, τσεκάρετε απλά: πόσες φορές λέτε στο παιδί σας το μη, το όχι, το άστο σε εμένα δεν μπορείς εσύ ή το πρόσεχε θα χτυπήσεις;

Κλείνοντας θα συμβούλευα στους γονείς πως εάν είστε υπερπροστατευτικοί, σημαίνει πως είστε και χειριστικοί, επομένως δεν δημιουργείτε έναν άξιο, δυναμικό και ικανό ενήλικα! Εκτός και αν θέλετε το παιδί σας να είναι ένα φοβισμένο πλάσμα και να έχει μόνιμα την ανάγκη από την καθοδήγηση και τις εντολές σας! Σωστός είναι ο γονιός που αγαπά αλλά δεν πνίγει καθώς και αυτός που ξέρει να ξεπροβοδίζει το παιδί του από την οικογενειακή εστία… όταν έρθει η ώρα!

*Το γραφείο του κ. Μάνου Τζίτζιρα βρίσκεται 29ης Ιουνίου 4 στις Σέρρες. Τηλέφωνο: 23210 52937.
e-mail: [email protected]

30 Shares