Ακατάλληλες ταινίες και έφηβοι (Άρθρο)

Άρθρο του Μάνου Τζίτζηρα*
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Ειδικευμένος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία

Η κριτική ικανότητα του εφήβου μπορεί να διαμορφώνεται ακόμη και στα είκοσι του χρόνια (αναλόγως της προσωπικότητας του καθενός).

Σαφέστατα και πρέπει να υπάρχει όριο αλλά και ενημέρωση από τον γονιό στην ταινία που θα δει ο νεαρός έφηβος στο σπίτι ή στον κινηματογράφο επειδή οι δυνατές επιρροές μιας «παράξενης» ταινίας δεν φιλτράρονται με την ίδια κριτική ικανότητα που έχει ο ενήλικας!

Τα διεισδυτικά ερεθίσματα που ασκεί ο τηλεοπτικός ήρωας στον ψυχισμό του εφήβου (πόσο μάλλον στα παιδιά) μπορεί να προκαλέσουν τάσεις μιμητισμού αλλά και ταύτισης με τον παρανοϊκό κακοποιό (ταινίες βίας), ή με τα υπερσεξουαλικά και εμφανισιακά «προικισμένα ζευγάρια» (ταινίες πορνό)!
Φεύγοντας από τον κινηματογράφο, τα παιδιά «παίρνουν μαζί τους» διάφορα μηνύματα, σύμφωνα με το πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την ουσία.

Οι ψυχρές αιματηρές σκηνές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κακή επιρροή ειδικά για ευάλωτα άτομα – εφήβους που διαμορφώνουν πεποιθήσεις, ή και νεαρούς που τείνουν να συμπεριφέρονται παραβατικά.

Υπάρχουν ταινίες που μπορεί κάποιος (όχι μόνο ο έφηβος) να χαθεί μέσα στην «παράνοια και την τρέλα» του ψυχισμού του ήρωα, καθώς και τα όρια της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας είναι σαν να κινούνται κάποιες φορές παράλληλα!

Στο σπίτι του εφήβου την ευθύνη την έχουν οι γονείς και στον κινηματογράφο ( ή και αλλού ) η πολιτεία! Η δικαιολογία ότι το internet και οι κινηματογράφοι είναι παντού, δεν απενοχοποιεί τον γονέα και την πολιτεία!

Η διαπαιδαγώγηση του παιδιού δεν είναι το… μάθε παιδί μου γράμματα!

*Το γραφείο του κ. Μάνου Τζίτζιρα βρίσκεται 29ης Ιουνίου 4 στις Σέρρες. Τηλέφωνο: 23210 52937.
e-mail: [email protected]

Κοινοποίηση