Ο εθνικός Δρυμός Πρεσπών απέχει 45 χιλ. από την πόλη της Φλώρινας μέσω Πισοδερίου. Η διαδρομή είναι μαγευτική όλες τις εποχές με θέα κατάφυτα απέραντα βουνά.
Σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την Φλώρινα φθάνουμε στην θέση Βίγλα, στον αυχένα όπου ενώνονται οι οροσειρές του Βέρνου και Βαρνούντα όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου σε υψόμετρο 1650 μ.
Μετά την θέση Βίγλα συναντούμαι το χωριό Πισοδέρι σε υψόμετρο 1350 μ. και στην συνέχεια την κοινότητα Ανταρτικού. Μετά από 2 χιλιόμετρα στρίβοντας δεξιά στην διασταύρωση οδηγούμαστε στο Περβάλι, τον αυχένα από όπου έχουμε πανοραμική θέα των δύο λιμνών και γενικότερα της κοιλάδας των Πρεσπών.
Στην επόμενη διασταύρωση αριστερά οδηγούμαστε, μετά τον οικισμό Οξιάς, στο χωριό Μικρολίμνη το οποίο βρίσκεται στις όχθες τις Μικρής Πρέσπα από όπου φαίνεται το μικρό νησάκι το Βιδρονήσι, ενώ δεξιά στην διασταύρωση κατά μήκος του κυρίως οδικού άξονα οδηγούμαστε στα υπόλοιπα χωριά Καρυές, Καλλιθέα, Πλατύ, Λαιμός, Άγιος Γερμανός και στην συνέχεια η λωρίδα γης που χωρίζει τις λίμνες, η Κούλα, η γέφυρα που οδηγεί στον Άγιο Αχίλλειο και συνεχίζοντας συναντούμε την Πύλη και το ορεινό χωριό Βροντερό.
Ο ανηφορικός δρόμος μας οδηγεί, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή με θέα την Μεγάλη Πρέσπα, στο χωριό Ψαράδες το οποίο αποτελεί τη βορειοδυτική άκρη της Ελλάδας.
Ο Εθνικός Δρυμός
Η Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα, λίμνες που βρίσκονται στο χάρτη στο Τριεθνές των συνόρων Αλβανίας, πρώην Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδας, είναι μια μοναδική σε ομορφιά τοποθεσία με πανάρχαια ιστορία.
Προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη Μικρή Πρέσπα προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος.
Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους. Οι Πρέσπες έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.
Πρόκειται για μια απομονωμένη περιοχή λόγω της γεωγραφίας του τοπίου (περιβάλλονται από τα ψηλά βουνά των Δειναρικών Άλπεων και τις βόρειες πτυχώσεις της Πίνδου), με παρθένο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακά χωριά και φιλόξενους κατοίκους.
Στη λίμνη Μικρή Πρέσπα ένα μικρό φιόρδ στην κοινότητα της Μικρολίμνης ενώνει την Ελλάδα με την Αλβανία.
Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών (ανακηρύχτηκε το 1974) καλύπτει 256 τετραγ. χλμ. Από τα οποία τα 83 περίπου καλύπτουν από τις δύο λίμνες Πρέσπες και τα 50 αποτελούν τον πυρήνα του (Ζώνη Απόλυτης Προστασίας). Είναι ο μεγαλύτερος από συνολικά 10 εθνικούς δρυμούς της χώρας μας και περιλαμβάνει υποαλπικά ασβεστόφιλα δάση πανύψηλης οξιάς, δάση δρυός (ευθυτενείς βελανιδιές), τη «βόρεια» σημύδα, δασώδεις φυτοκοινωνίες, καλαμιώνες, φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα, 1.400 είδη φυτών, 1200 είδη φτέρης, αλπικά λιβάδια σε υψ. 1.800 μ. και το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος από γηραιούς κέδρους (άρκευθο ή ψευδοκυπαρίσι) στη διαδρομή από Κούλα προς Ψαράδες, όπως και ένα ενδημικό είδος, Centaurea prespana.
Τα υγρά λιβάδια (παραλίμνιες περιοχές με χαμηλή υγρόφιλη βλάστηση) είναι πολύ σημαντικά για την αναπαραγωγή ψαριών και αμφίβιων, τη συγκέντρωση ασπόνδυλων οργανισμών και τη λειτουργία τους ως χώρος διατροφής υδρόβιων πτηνών. Η ύπαρξή τους σχετίζεται με τον έλεγχο του πλάτους των καλαμιώνων. Παλιότερα στα υγρά λιβάδια των Πρεσπών έβοσκαν κοπάδια βοοειδών και βουβάλων.