Καπετάν Μητρούσης Γκογκολάκης: Η επιβλητική και ατρόμητη φυσιογνωμία του Μακεδονικού Αγώνα

Ο Καπετάν Μητρούσης Γκογκολάκης γεννήθηκε στο χωριό Χομόνδος των Σερρών που σήμερα φέρει το ένδοξο όνομά του.

Οι Βούλγαροι ξεχωρίζουν στο Χομόνδος την επιβλητική και ατρόμητη φυσιογνωμία του Μητρούση τον πλησιάζουν και με διάφορες δελεαστικές προτάσεις προσπαθούν να γίνει δικός τους.

Ο Μητρούσης, όμως, βροντοφωνάζει «δεν γίνομαι Βούλγαρος. Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω».

Οι Βούλγαροι σφάζουν την γυναίκα του. Ο Μητρούσης εξαγριωμένος σκοτώνει μερικούς συγχωριανούς του που είχαν προσχωρισθεί στους Βουλγάρους και εντάσσεται στο σώμα του Γιαγλή και σφάζουν όσους Βουλγάρους συναντούν.

Το 1907 ο Μητρούσης οργανώνει δικό του Σώμα και εγκαθίσταται στα Σέρρας σε ένα σπιτάκι δίπλα στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Οι Τούρκοι θέλοντας να τον εξοντώσουν περικυκλώνουν το σπίτι του και τον καλούν να παραδοθεί. Ο Μητρούσης με πρόσχημα ότι θα παραδοθεί παρασύρει τον Τούρκο Διοικητή χωροφυλακής μέχρι την πόρτα του σπιτιού του και τον αποκεφαλίζει.

Αμέσως οι Τούρκοι αρχίζουν να πυροβολούν και το σπίτι του παίρνει φωτιά. Ένα από τα παλικάρια του ο Τουρλεντές τραυματίζεται βαριά και καίγεται μέσα στο σπίτι, οι άλλοι πηδούν στην αυλή της εκκλησίας και ο Μητρούσης με τον ανεψιό του Ουζούνη ανεβαίνουν στο καμπαναριό.

Πολεμούν για επτά ολόκληρες ώρες οι σφαίρες τους όμως τελειώνουν. Δύο από τα παλικάρια του σοβαρά τραυματισμένα συλλαμβάνονται, Ούρδας και Παναγιώτου.

Ο Μητρούσης με την τελευταία σφαίρα του σκοτώνει τον ανεψιό του Ουζούνη για να μην συλληφθεί και αυτός βγάζει το μαχαίρι του και σχίζει την κοιλιά του και ξεψυχάει ψιθυρίζοντας «Ελλάδα». Είναι 14 Ιουλίου 1907.

Η προτομή του βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας Ευαγγελίστριας στα Καμενίκια εκεί όπου πολέμησε και πέθανε.

(Το κείμενο και η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών από το βιβλίο του Νικόλαου Χρηστίδη με τίτλο «Αγάλματα και μνημεία Ν. Σερρών»)

27 Shares