Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που καταναλώνουν τα περισσότερα αντιβιοτικά


Παραχωρήθηκε σήμερα στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ & του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής, την Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, τον Αθανάσιο Σκουτέλη Καθηγητή και Συντονιστή Διευθυντή Ε΄ Παθολογικής Κλινικής, νοσοκομείου Ευαγγελισμού και Μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και την Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων με θέμα «Κανείς δε μένει πίσω».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε: «Στο επικείμενο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι από σημαντικούς φορείς για τις Πολιτικές Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας. Μέχρι σήμερα έχουμε να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό έργο στην προαγωγή Υγείας. Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής με στόχο τη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη για τη θωράκιση της υγείας των πολιτών αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Ως προς τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, τονίζουμε ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους».

Η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε επανειλημμένες επίσημες μετρήσεις η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη που καταναλώνουν τα περισσότερα αντιβιοτικά στην κοινότητα όπως πχ κεφαλοσπορίνες, πενικιλίνες, μακρολίδες και κινολόνες σε πολλαπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με εκείνες των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών. Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας ασθενής προμηθεύεται αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή και το σημαντικότερο για λοιμώξεις που δεν απαιτούν τη χορήγηση αντιβιοτικών, όπως είναι οι απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα πονόλαιμο και συνάχι. Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, τον Ιατρικό Σύλλογο και την ΚΕΔΕ να ξεκινήσει μια μεγάλη Πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τις συνέπειες της υπερκατανάλωσής τους όπως είναι η ανάπτυξη αντοχής που τα καταστρέφει και οι ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, Συντονιστής Διευθυντής Ε΄ Παθολογικής Κλινικής, νοσοκομείου Ευαγγελισμού και Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων δήλωσε: « Οι εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων. Δυστυχώς, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων στη χώρα μας είναι ανησυχητικά χαμηλό. Στους ενήλικες άνω των 60 ετών οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί είναι έναντι της γρίπης, του πνευμονόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός ειναι εποχιακός (περί τα τέλη Οκτωβρίου) και γίνεται (1 δόση) κάθε χρόνο στις ομάδες κινδύνου (στις οποίες περιλαμβάνονται εκτός των άλλων οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, επαγγελματίες υγείας, άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους, κλπ). Στη χώρα μας το 75-90% των ατόμων που παθαίνουν ετησίως από τη γρίπη είναι ανεμβολίαστα, που σημαίνει ότι αρκετοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τον εμβολιασμό. Ευχάριστη και ελπιδοφόρα έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο υπάρχει πολύ αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές που πιθανώς να αντανακλά την αλλαγή στάσης του πληθυσμού έναντι των εμβολιασμών.

Κοινοποίηση