Δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη- «ΣΟΣ» εκπέμπει ο φαρμακευτικός σύλλογος


Επιστολές στο Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, με κοινοποίηση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για τις δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη λήψη δραστικών μέτρων, απέστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον φαρμακευτικό σύλλογο, αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περισσότερα από 100 σκευάσματα.

Πρόκειται για φάρμακα όλων των παθήσεων και πιο συγκεκριμένα για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις.

Το κείμενο της επιστολής στον Υπουργό Υγείας και στον ΕΟΦ

Σας ενημερώνουμε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη είναι δραματικές. Αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περισσότερα από 100 σκευάσματα. Πρόκειται για φάρμακα όλων των παθήσεων και πιο συγκεκριμένα για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, η οποία συνεχώς χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, είναι οι φαρμακοποιοί να δίνουμε καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρούμε έστω και ένα κουτί ώστε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, αλλά στο τέλος αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα.

Τα σκευάσματα που λείπουν είναι κυρίως πολυεθνικών εταιρειών τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον, ενώ πολλά από αυτά είναι αναντικατάστατα και η έλλειψή τους δυσκολεύει πολύ τη συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών.

Ο Σύλλογός μας έχει εξηγήσει πολλές φορές ότι η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα καθιστά ασύμφορη την αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων από τον οποιονδήποτε.

Σας ζητούμε να λάβετε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο μεγάλου προβλήματος.

Κοινοποίηση