Φ. Αραμπατζή: «Στόχος μας η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής σηροτροφίας»


Την ανάκαμψη της ελληνικής σηροτροφίας και μεταξουργίας με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο κλάδος, επιδιώκει η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή στοχεύοντας στην ουσιαστική κινητροδότηση των αγροτών για την αύξηση της παραγωγής, στην στροφή σε καλλιέργειες μορεώνων (μουριές) αλλά κυρίως στην διασύνδεσή της στους τομείς μεταποίησης και εμπορίας, που θα αποφέρει και την βελτίωση του εισοδήματός τους.

Στη συνάντηση εργασίας που είχε η κ. Αραμπατζή, με τον Καθηγητή Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, τέως Πρύτανη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν διευθυντή του Εργαστηρίου Σηροτροφίας- Μελισσοκομίας ΓΠΑ, κ. Γεώργιο Παπαδούλη, τον αναπληρωτή Καθηγητή Ζωολογίας του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Σκαρλάτο Ντέντο και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκαν οι λύσεις σε μία σειρά σημαντικών προβλημάτων, που εμποδίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής σηροτροφίας.

Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαία τα ακόλουθα:
α) Ο έλεγχος εισαγόμενων ποσοτήτων μεταξόσπορου από το Εργαστήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπως πραγματοποιούνταν.
β) Η ίδρυση & λειτουργία μονάδας αναπινηστηρίου με ανάληψη επενδυτικής πρωτοβουλίας από τους ίδιους τους παραγωγούς και χρηματοδότηση από τα αντίστοιχα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
γ) Η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων με την προϋπόθεση παράδοσης και πώλησης των κουκουλιών σε επιχειρήσεις μεταποίησης.
δ) Η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικότητες.

Η κ. Αραμπατζή ανέφερε: «Βασικό ζητούμενο για την επίτευξη της αναβίωσης της σηροτροφίας είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού πλαισίου και η υιοθέτηση τακτικών που θα δώσουν τη δυνατότητα εξασφάλισης ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς, ανεξάρτητα από τη χορήγηση κοινοτικών ή άλλων επιδοτήσεων. Η εμπορική εκμετάλλευση των κουκουλιών, η αξιοποίηση τους και η παραγωγή ελληνικού μεταξιού πρέπει να είναι πλέον οι κύριοι στόχοι, καθώς ένα προϊόν χωρίς εμπορική αξία είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί.»

Κοινοποίηση