Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών: Όχι άλλη σιωπή (Άρθρο)


Άρθρο του Μάνου Τζίτζηρα*
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Ειδικευμένος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Κακοποίηση των Γυναικών, καλό είναι να κατανοήσουμε ότι κακοποίηση δεν είναι μόνο όταν μια γυναίκα καταλήξει στο νοσοκομείο!

Κακοποιημένη θεωρείται μία γυναίκα που υφίσταται κατ’ εξακολούθηση σωματική ή ψυχολογική βία από έναν άντρα, ο οποίος την εξαναγκάζει να ακολουθεί τις επιθυμίες του, χωρίς να ενδιαφέρεται καν για τα δικαιώματά της και τα θέλω της!

Χαρακτηριστικά «ανδρών» που κακοποιούν:

1. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

2. Έχουν μία παραδοσιακή (λανθασμένη) εικόνα για την αντρική ανωτερότητα και κάποιοι από αυτούς σαν παιδιά υπήρξαν μάρτυρες άσκησης βίας του πατέρα τους προς τη μητέρα τους ή είχαν κακοποιηθεί και οι ίδιοι.

3. Ζηλεύουν παθολογικά.

4. Έχουν δυναμικές- υστερικές αντιδράσεις χρησιμοποιώντας το αλκοόλ για να ηρεμίσουν ή και να εκτονωθούν αλλά και ως άλλοθι απενοχοποίησης!

5. Χρησιμοποιούν την σεξουαλική επαφή σαν πράξη επιθετικότητας αλλά και κυριαρχίας, προκειμένου να τονώσουν την αυτοπεποίθηση, τον «ανδρισμό» τους αλλά και να ελέγχουν την σύντροφό τους.

Χαρακτηριστικά γυναικών που κακοποιούνται:

1. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και υποτιμούν τις ικανότητές τους.

2. Έχουν μία παραδοσιακή αντίληψη για το ρόλο τους στο σπίτι, βλέπουν τον σύζυγο σαν τον αρχηγό της οικογένειας και πιστεύουν απόλυτα στο στερεότυπο του γυναικείου ρόλου τον οποίο έχουν διδαχθεί από μικρές και σύμφωνα με τον οποίο οι ίδιες νομίζουν ότι είναι αδύναμες να φροντίσουν τον εαυτό τους. Άρα φοβικά σκεπτόμενες νομίζουν ότι πρέπει να εξαρτώνται πάντα από έναν άντρα αρχηγό.

3. Υποφέρουν από λανθάνουσα μορφή αυτοκριτικής και καταλήγουν να είναι πάντα ενοχικές.

4. Έχουν έντονες αντιδράσεις άγχους με ψυχοσωματικά συμπτώματα και σκέπτονται μελαγχολικά.

5. Είναι ευκολόπιστες (πιστεύουν στις υποσχέσεις των συντρόφων τους) και έχουν μία μη ρεαλιστική ελπίδα ότι δια μέσου της ερωτικής επαφής με τον σύντροφό τους θα διορθώσουν την κακή συμπεριφορά του. Όμως μάταια περιμένουν αλλαγές!

*Το γραφείο του κ. Μάνου Τζίτζιρα βρίσκεται 29ης Ιουνίου 4 στις Σέρρες. Τηλέφωνο: 23210 52937.
e-mail: [email protected]

Κοινοποίηση