Μητρ. Μακάριος: «Στον εορτασμό του Ρούπελ δεν γίνεται για να επικρατούν η τσίκνα του σουβλακιού και οι μπύρες» (Βίντεο)


Τις ενστάσεις του, χρησιμοποιώντας έναν ιδιαίτερα καυστικό λόγο, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Κάθε μέρα καλημέρα» στο Ράδιο Σιντική και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κώττα, για τις δύο, ξεχωριστές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της μάχης των οχυρών του Ρούπελ.

Αυτό, μάλιστα, ήταν το ένα από τα δύο θέματα που έθεσε στην επιστολή που έστειλε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Απριλίου πραγματοποιείται ο καθιερωμένος εορτασμός, ενώ τον Μάιο γίνεται η αναβίωση της μάχης, κάτι που ξεκίνησε τα τελευταία τρία χρόνια.

«Παλαιότερα ερχόταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχω κάνει πολλές παραστάσεις και στο στρατό και στο δήμο ρωτώντας τι θα γίνει. Δεν θα έρθει ο ΠτΔ;» αναρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, ενώ η επόμενη φράση του, αναμένεται να «πυροδοτήσει» αντιδράσεις από την πλευρά των διοργανωτών της αναβίωσης.

«Στις γιορτές που γίνονται για την αναβίωση επικρατούν η τσίκνα του σουβλακιού, οι μπύρες, τα ποτά, τα τραγούδια από μεγαφώνου, σε ένα χώρο που είναι πάρα πολύ ιερός και τον διαχειρίζεται ο στρατός. Τι κάνει ο στρατός; Παραχωρεί ένα χώρο όπου οι πρόγονοί μας άφησαν το αίμα τους και υπάρχουν τα κόκαλά τους, για να κάνουμε φιέστες;» δήλωσε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, προσθέτοντας πως δεν είναι αισιόδοξος πως κάτι θα αλλάξει.

Παράλληλα, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, θέτει και το θέμα του κτιρίου της Λέσχης Αξιωματικών Σιδηροκάστρου.

«Το κτίριο της λέσχης έχει εγκαταλειφθεί για περισσότερα από πέντε χρόνια και δυστυχώς ρημάζει και μένει αναξιοποίητο. Είναι ένα πολύ ωραίο κτίριο. Το διεκδικούν και ο δήμος και η μητρόπολη από πολύ παλιά. Βέβαια καμία απάντηση δεν λαμβάνουμε από το υπουργείο. Νομίζω ότι η δημόσια περιουσία δεν πρέπει να μένει αναξιοποίητη. Μπορεί να δοθεί σε έναν από τους φορείς της πόλης για να το αξιοποιήσουμε κατά πως πρέπει και να είναι ένα κόσμημα στην είσοδο της πόλης. Μπορεί να γίνει ένα μουσείο. Έχω τα εκθέματα. Είναι προσβάσιμος ο χώρος, μπορεί εύκολα να σταθμεύσει κανείς, είναι κοντά τα σχολεία. Ακόμη και τα γραφεία της Μητρόπολης θα μπορούσαν να είναι κάτω, για να εξυπηρετείται ο κόσμος. Όταν, όμως, μας ζητάνε 2 ή 3 ή 5 χιλιάδες ευρώ ενοίκιο είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε,» επεσήμανε ο κ. Μακάριος.

Κοινοποίηση