Στα… κάγκελα Σερραίοι αγρότες με τη δήλωση Ντ. Μπακογιάννη για νοθεία στο γάλα από τους κτηνοτρόφους


Στα… κάγκελα βρίσκονται Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά τη δήλωση στη βουλή της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε πως για τη νοθεία στο γάλα ευθύνονται οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι και όχι οι γαλακτοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της βουλής, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία σήμερα, είναι η Ελληνοποίηση. Το πρόβλημα αυτό, έχει φθάσει πραγματικά σε σημείο πάρα πολλούς κτηνοτρόφους, να βρίσκονται σε απελπισία. Έκανα μια μικρή προσπάθεια να καταλάβω λιγάκι, γιατί δεν μπορεί ο ΕΦΕΤ να αντιληφθεί ή να ελέγξει επιτυχώς τις ελληνοποιήσεις του γάλακτος. Αίσθηση μου είναι, ότι η προσπάθεια του ΕΦΕΤ γίνεται πάντοτε προς τις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος. Οι μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος όμως, όταν παίρνουν το γάλα, το παίρνουν Ελληνοποιημένο. Η Ελληνοποίηση γίνεται πριν. Γίνεται δηλαδή, στους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν μπει μέσα, έχουν ένα ποσοστό 10%, 20% γάλακτος κανονικού και έρχεται το υπόλοιπο γάλα μέσα. Άρα, όταν το παίρνει η μεγάλη επιχείρηση, το παίρνει νόμιμα».

Μία δήλωση που προκάλεσε αμηχανία ακόμη και στα στελέχη του κόμματός της, αλλά και την αντίδραση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις:
«Όταν λέτε, κυρία Μπακογιάννη, ότι τις ελληνοποιήσεις τις κάνουν οι μικροί ενδιάμεσοι, ότι δεν τις κάνει η βιομηχανία, ποιους εννοείτε ακριβώς; Γιατί σε αυτή τη σχέση υπάρχουν οι παραγωγοί, υπάρχει και η βιομηχανία. Αν δεν τις κάνουν, όπως λέτε, η βιομηχανία, τότε τις κάνουν οι παραγωγοί. Αυτό εννοείτε;».

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προεδρεύοντα της συνεδρίασης της Επιτροπής Γιώργου Βλάχου, ο οποίος ανέφερε:
«Η κυρία Μπακογιάννη, είπε την άποψή της. Αν θέλετε να σας πω και εγώ, και εγώ δεν συμφωνώ έτσι όπως το είπε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, ζητήσατε διευκρίνιση, την έκανε».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Σερραίο αγροτοσυνδικαλιστή Στέργιο Λίτο, ο οποίος- μιλώντας στο Infonews24- εξαπέλυσε τα… πυρά του:
«Είναι τουλάχιστον άδικο να στοχοποιούνται οι κτηνοτρόφοι για τις παθογένειες του συστήματος. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας ‘πεθαίνει’ και τέτοιου είδους δηλώσεις ρίχνουν την ‘ταφόπλακα’. Κάποιοι θα πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τον τράγο από την κατσίκα πριν μιλήσουν για τους κτηνοτρόφους».

54 Shares