Από το 2022 επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά για ειδικές ομάδες (Βίντεο)

Τα επόμενα βήματα, μετά την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου, της μελέτης για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου του Τύμβου Καστά, εξετάσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην περιοχή, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε με τον κ. Τζιτζικώστα πως θα πρέπει να επισπευθούν οι χρόνοι και πως στόχος είναι η πρώτη φάση του έργου να ολοκληρωθεί όχι το 2022, αλλά νωρίτερα, καθώς γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί το χρονοδιάγραμμα 6 μήνες πριν, τον Ιούνιο του 2021, με την ίδια να εμφανίζεται αισιόδοξη πως μπορεί να επιτευχθεί.

Η Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε πως στις αρχές του 2022 το μνημείο θα είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες, που θα αποτελούνται από 5 μέχρι 6 επισκέπτες.

Στόχος του Υπουργείο είναι από το 202, το μνημείο να δίνει εμφανή στοιχεία του χαρακτήρα του. δηλαδή ο περίβολος να αρχίσει να αποκαλύπτεται και να μπορέσει να συνειδητοποιήσει ο επισκέπτης τη σημαντικότητα και τη σημασία του.

Με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να έχει θέσει επιτακτικά το θέμα της επανέναρξης της ανασκαφικής διαδικασίας, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε πως είναι και προτεραιότητα του Υπουργείου, ωστόσο:
«Θα προηγηθεί μία γεωφυσική διασκόπηση της ευρύτερης περιοχής και αφού μελετηθούν τα σημεία τα οποία θα αναδείξει η γεωφυσική διασκόπηση θα δούμε που μπορούν να ξεκινήσουν και που πρέπει να ξεκινήσουν ανασκαφικές διερευνήσεις, σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Αυτό που προέχει για τον τύμβο είναι οι εργασίες αποκατάστασης, όπου απαιτηθεί στη διάρκεια αυτών των εργασιών, θα γίνουν οι ανασκαφικές διαδικασίες».

Κάνοντας σύγκριση με τη Βεργίνα, η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν η μεγάλη Τούμπα και ο τάφος του Φιλίππου μέχρι τη στιγμή που αποδόθηκαν στο κοινό, μεσολάβησαν περίπου 20 χρόνια.

«Τα μέσα σήμερα ενισχύουν την πρόθεση να επισπευθούν οι χρόνοι. Όμως για να γίνει ένα τέτοιο μνημείο επισκέψιμο στο ευρύ κοινό, χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα, επιστημονικές μελέτες, λύσεις άρτιες,» υποστήριξε η κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφερόμενη στο θέμα των οστών, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την παύση και πως καμία υπηρεσία δεν μπόρεσε να της δώσει επαρκή αιτιολόγηση.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ισχυρίσθηκε πως αν υπήρχε ενδιαφέρον από την προηγούμενη κυβέρνηση, σήμερα το μνημείο θα ήταν επισκέψιμο, υπογραμμίζοντας πως πρέπει το ταχύτερο δυνατό να γίνει και να είναι επισκέψιμος για όλους, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για επανέναρξη της ανασκαφικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή:
«Πρέπει να γίνουν νέες ανασκαφές, όχι μόνο στον Τύμβο, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, διότι είναι ένας τόπος που είμαστε σίγουροι ότι κρύβει μεγάλα και πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Λειτουργούμε σε πνεύμα απόλυτης συνεννόησης και συνεργασίας και είμαστε σίγουροι ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινήσουν και νέες ανασκαφές στην περιοχή».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε πως τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς ,θα γίνει σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Σερρών μεταξύ της ΠΚΜ, του Δήμου Αμφίπολης, των Υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών και άλλων φορέων, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να ολοκληρωθούν τα έργα που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο υποδομών, δηλαδή αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση, αλλά και οδική σύνδεση της περιοχής με το υπόλοιπο δίκτυο.

Κοινοποίηση