Το έθιμο “Χάσκα” αναβίωσε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Χριστός (Φώτο & Βίντεο)

Το έθιμο “Χάσκα” αναβίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Τ.Κ. Χριστός το πρωί του Σαββάτου στην Πλατεία Ελευθερίας, στις Σέρρες στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Σερρών.

Η “χάσκα” είναι αποκριάτικο έθιμο που συναντάτε κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς…Ο γεροντότερος δένει μια κλωστή στον πλάστη, (με τον οποίο ανοίγονται τα φύλλα της πίτας) και στην άκρη της κλωστής δένεται ένα ξεφλουδισμένο και σφιχτό βρασμένο αυγό ή ξερό χαλβά.

Ο πατριάρχης της οικογένειας (πατέρας, παππούς κτλ) κάθεται στο κέντρο ή στην περιφέρεια ενός κύκλου που αποτελείται από τα νεότερα μέλη της οικογένειας και κουνάει σαν εκκρεμές το αυγό ή τον χαλβά στα στόματα των μελών της οικογένειας, καθώς οι νεαροί συμμετέχοντες, προσπαθούν με το στόμα μόνο και δίχως να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους να πιάσουν το αυγό! Εκείνος που θα το καταφέρει θεωρείται πολύ τυχερός (ή και ικανός).

Το έθιμο της χάσκας το επιβάλει σαρακοστιανή επιταγή που λέει: «με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της απόκριας και με αυγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης», λέει η λαϊκή σοφία, υπενθυμίζοντας τη νηστεία που πρέπει να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό.

Δείτε το βίντεο του κυρίου Παντελή Βουκαντσή  

 

Κοινοποίηση