Διαδικτυακοί φίλοι: Που να επικεντρωθούν οι γονείς


Ένας από τους λόγους που πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι για να διευρύνουν τον κύκλο των φίλων τους. Δείτε τέσσερα βασικά σημεία συζήτησης με το παιδί σας για τη δημιουργία φίλων στο διαδίκτυο.

Τέσσερα σημαντικά σημεία συζήτησης:

• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πραγματικών φίλων και διαδικτυακών φίλων;

Συζητήστε με το παιδί σας για τη διαφορά μεταξύ πραγματικών του φίλων και διαδικτυακών του φίλων. Λάβετε υπόψη σας ότι πολλά παιδιά που δυσκολεύονται να κάνουν φίλους στην πραγματική ζωή έχουν την τάση να εμπιστεύονται και να συνδέονται με οποιονδήποτε τους δείξει λίγο προσοχή στο διαδίκτυο. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο ανταλλαγής πολύ προσωπικών πληροφοριών. Βοηθήστε το παιδί να συνειδητοποιήσει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα διαδικτυακό φίλο και σε έναν φίλο που το εκτιμά πραγματικά. Ενθαρρύνετε το παιδί να επανεξετάζει τακτικά τις λίστες των φίλων του.

• Τι θα κάνει εάν λάβει ένα αίτημα φιλίας από κάποιον που δεν γνωρίζει;

Συζητήστε με το παιδί για το ενδεχόμενο αποστολής αιτήματος φιλίας από ανθρώπους που δε γνωρίζει στον πραγματικό κόσμο και τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει αυτή η πρακτική. Σιγουρευτείτε ότι έχει ρυθμίσει το προφίλ του να είναι ιδιωτικό Και τις δημοσιεύσεις του να τις βλέπουν «οι φίλοι μόνο».

• Ξέρεις πώς να αναφέρεις/μπλοκάρεις κάποιον που σε αναστάτωσε διαδικτυακά;

Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει το θάρρος αν κάτι ή κάποιος το αναστατώσει διαδικτυακά να έρθει και να σας το εμπιστευτεί. Δείξτε του τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν σε κάθε κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιεί προκειμένου να αναφέρει ή να μπλοκάρει κάποιον. Συμβουλέψτε το να μην απαντάει σε σχόλια όταν είναι εκνευρισμένο και να ακολουθεί στο διαδίκτυο τους ίδιους κανόνες καλής συμπεριφορές που ακολουθεί και στην πραγματική ζωή.

• Γνωρίζεις κάποιον που έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο;

Τα παιδιά μερικές φορές έχουν τη ψευδαίσθηση ότι αν συναντηθούν με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο συναντιούνται με ένα φίλο τους και όχι με έναν άγνωστο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που υπάρχει από μια τέτοια συνάντηση και σιγουρευτείτε ότι αν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο θα σας το πουν και θα ζητήσουν πρώτα την έγκρισή σας.
saferinternet4kids.gr

Κοινοποίηση