Ο Β. Μαρτζούκος στον FOCUS FM: «Προσοχή στις προβοκάτσιες, κάτι ετοιμάζουν οι Τούρκοι»


Την πρόταση να δημιουργηθούν δομές σε ακατοίκητες νησίδες και την ανησυχία του, ότι πρέπει να δοθεί προσοχή σε “προβοκάτσιες” των Τούρκων, εξέφρασε μιλώντας στον FOCUS FM ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Βασίλειος Μαρτζούκος.

Σε συνέντευξή του στη εκπομπή “Σχολιάζοντας την επικαιρότητα” με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, τόνισε, ότι η πρόταση για τις ακατοίκητες νησίδες “δεν είναι ακραία, αλλά αποτέλεσμα ψυχρής μελέτης” του Ινστιτούτου στο οποίο προΐσταται, από το 2015.

“Εάν ο κάθε κ. Γεραπετρίτης μας είχε εισακούσει, οι εγκαταστάσεις αυτές θα ήταν έτοιμες”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, ότι οι προσωρινές εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν σε γειτνιάζουσες νησίδες και η ΕΕ να αναλάβει με δική της χρηματοδότηση τη φύλαξη και τη σίτιση. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η Frontex πρέπει να περιφρουρεί και τα Δωδεκάνησα, κάτι, που δεν γίνεται τώρα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση, που επικρατεί στον Έβρο, τόνισε, ότι οι ροές “δεν πρόκειται να φύγουν, ήρθαν για να μείνουν. Σε συνδυασμό με την αποστολή ειδικών δυνάμεων, δείχνει την πρόθεσή τους να περάσουν, αυτό είναι το ζητούμενο και η νίκη για αυτούς”, επεσήμανε.

Επέστησε μάλιστα την προσοχή, ότι “μπορεί να γίνουν προβοκάτσιες και επιμέρους επεισόδια”. “Αν σπάσει ένα από τα σημεία και βρεθούν μερικές χιλιάδες από τη δική μας πλευρά, δεν είναι στρατιώτες να τους πυροβολήσουμε, θέλει ετοιμότητα. Μπορεί να το δούμε τις επόμενες μέρες, κάτι ετοιμάζουν. Αν μαζευτούν εκατοντάδες βάρκες και στα παράλια θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Είναι δυσχερής η ανάσχεσή τους χωρίς να γίνει ατύχημα ή δυστύχημα, το οποίο που θα εκμεταλλευτεί η άλλη πλευρά στο έπακρον”, τόνισε ο κ. Μαρτζούκος.

Παρατήρησε, ότι η Ελλάδα έχει «υστέρηση σε ψυχολογικές επιχειρήσεις», με ψευδή βίντεο προς τη διεθνή κοινότητα. «Δεν είναι εύκολο κάποιος να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα. Αύριο μπορεί να δείτε και πτώματα μεταναστών, που θα έχουν σκοτώσει αυτοί και θα λένε, ότι τους σκοτώσαμε εμείς», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα στον αμυντικό τομέα, μίλησε για «καλά συντονισμένο πρόγραμμα ψυχολογικών επιχειρήσεων αλλά και ουσιαστική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων».

«Δεν έχω δει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, έχω δει αποτρεπτικές φράσεις, που δεν πείθουν κανέναν. Είναι καλοδεχούμενος ο εκσυγχρονισμός των F-16 και οι φρεγάτες, αλλά θέλουν χρόνια. Πρέπει να δοθούν περισσότερα κονδύλια άμεσα για την εθνική άμυνα, για συμπλήρωση πυρομαχικών, βλημάτων, συντήρηση υλικού, αναβαθμίσεις υπάρχοντος υλικού κτλ», συμπλήρωσε.

Μίλησε μάλιστα για «πίστωση χρόνου από τη συγκυρία», που έχει η Ελλάδα, λόγω της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται ο Ενρτογάν, η οποία δεν πρέπει να περάσει με δική μας αδράνεια.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Β. Μαρτζούκου στον FOCUS FM, εδώ.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •