Να ληφθούν μέτρα και για τους λογιστές- φοροτεχνικούς, ζητά το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς βρίσκονται αρχικά αντιμέτωποι με τις προθεσμίες οι οποίες τρέχουν συνεχώς.
Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ισχύον πλαίσιο δε δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους εργαζομένους να ασκήσουν με επάρκεια τα καθήκοντά τους,
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Θα θέλαμε αρχικά να επισημάνουμε πως τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τη θωράκιση της κοινωνίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι από το σύνολο της κοινωνίας.
Εν συνεχεία όμως, θα θέλαμε να θέσουμε κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν τους συναδέλφους Οικονομολόγους σε οποιονδήποτε τομέα κι αν αυτοί δραστηριοποιούνται.
Πολύ σωστά λοιπόν, ελήφθησαν μέτρα για τους οικονομολόγους οι οποίοι αποτελούν κομμάτι των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, καθώς προβλέπεται η ειδική άδεια για όσους είναι γονείς.
Όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, μέριμνα ως προς τους συναδέλφους λογιστές – φοροτεχνικούς οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και οι οποίοι βρίσκονται αρχικά αντιμέτωποι με τις προθεσμίες οι οποίες τρέχουν συνεχώς. Θεωρούμε πως το ισχύον πλαίσιο δε δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους εργαζομένους να ασκήσουν με επάρκεια τα καθήκοντά τους, καθώς δε δικαιούνται αρχικά να νοσήσουν και δεύτερον δεν είναι δυνατόν να καλύψουν και το κενό το οποίο θα προκύψει στα γραφεία τους από (το σωστό μέτρο) τις ειδικές άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι τους οποίους απασχολούν. Επομένως, είναι ανθρωπίνως αδύνατον εμπρόθεσμα να περαιωθούν όλες οι υποχρεώσεις που ένας λογιστής – φοροτεχνικός οφείλει να φέρει εις πέρας.
Παράλληλα, σε συνδυασμό με τις ειδικές άδειες των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τίθεται το ερώτημα, κατά πόσο θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των πολιτών και των λογιστών – φοροτεχνικών στις δημόσιες υπηρεσίες όπου θα πρέπει οι λιγοστοί υπάλληλοι αφενός να σηκώσουν το βάρος του συνόλου των συναλλαγών, αφετέρου να αναλάβουν το ρίσκο να έρθουν σε επαφή με εν δυνάμει ασθενείς, αλλά και ήδη φορείς του κορωνοϊού.
Τέλος, το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τους οδηγεί να προσφεύγουν στις τράπεζες, ώστε να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Κράτος.
Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να λειτουργήσει η κυβέρνηση με τα ίδια αντανακλαστικά που έδειξε και σε αυτόν τον τομέα, με στόχο την αποσυμφόρηση των δημοσίων υπηρεσιών και των τραπεζικών καταστημάτων, όπου συνάδελφοι Οικονομολόγοι εργάζονται και δραστηριοποιούνται.
Για το λόγο αυτό, ζητούμε από τα αρμόδια Υπουργεία και εν γένει από την Κυβέρνηση να μεριμνήσει, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες παρατάσεις στο σύνολο των προθεσμιών οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το Μάρτιο κατά ένα μήνα, αλλά και να παγώσουν επίσης για ένα μήνα οι προσαυξήσεις από μη καταβολή δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο. Παράλληλα, η μη καταβολή της δόσης του Μαρτίου για ρυθμίσεις να μην συνεπάγεται και την απώλεια οποιασδήποτε ρύθμισης».