Διάγγελμα Κ. Μητσοτάκη- Τι ανακοίνωσε για οικονομία και υγεία


Υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνθηκε με διάγγελμά του σήμερα το απόγευμα, στον Ελληνικό λαό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιβλήθηκαν στη χώρα μας μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης.

Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την οικονομία

Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές.

Θα διατεθούν αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία, πόροι του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία.
Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.

Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.

Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούνται έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση συντονίζεται με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

«Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια,» δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Μέτρα στον τομέα της υγείας

Στο «μέτωπο» της Υγείας, κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα. Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη… μάχη που δίνουν γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό:
«Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό».

Προανήγγειλε νέα μέτρα

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, το επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται, γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία:
«Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο. Και όταν κάποιοι χάνουν πρώτοι την ευθύνη και την ανθρωπιά τους, δεν μπορούν μετά να αναρωτιούνται ‘πού είναι το κράτος’. Ο πρώτος και μόνος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς και στην Πολιτεία. Όλοι, μιλούν για ‘συνθήκες πολέμου’. Συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι ‘οικονομία πολέμου’. Αυτό που βιώνουμε δεν είναι ‘15 μέρες χαλαρών διακοπών’ που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα. Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν».

Κ. Μητσοτάκης: «Ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα τα καταφέρουμε»

Κλείνοντας το διάγγελμά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε:
«Η νίκη θα έλθει μόνον αν όλοι -ο καθένας ξεχωριστά- φανούμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτόν τον ‘πόλεμο της ζωής’. Γιατί ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος. Μείνετε, λοιπόν, ασφαλείς, μείνετε σπίτι! Η επιστήμη δουλεύει σκληρά και τελικά θα ανακαλύψει το αντίδοτο στην πανδημία. Από αυτήν δεν θα βγούμε αλώβητοι. Όμως πρέπει να βγούμε ισχυρότεροι. Με απώλειες, ναι, στην οικονομία μας. Αλλά, με δύναμη να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάθηκε. Και με αξίες μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας. Που γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, αλλά που θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας. Πάνω από όλα, όμως, αυτή η περιπέτεια μάς καλεί να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη. Τη γενναιότητα και το συλλογικό μας σθένος. Αλλά και το φιλότιμό μας, το οποίο συχνά επικαλούμαστε, αλλά τώρα ήλθε καιρός να το κάνουμε χειροπιαστή καθημερινότητα. Με αυτά τα εφόδια -ενωμένοι και συσπειρωμένοι- θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες θα βγούμε και πάλι νικητές».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •