ΥπΑΑΤ: Άνθρακες ο θησαυρός του Κώστα Βαξεβάνη να παρουσιάσει δήθεν σπατάλες

Άνθρακες ο θησαυρός του γνωστού Κώστα Βαξεβάνη να παρουσιάσει δήθεν σπατάλες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά την υγεία των εργαζομένων του, εν μέσω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19).

Συγκεκριμένα:

1. Άλλο η δέσμευση πίστωσης και άλλο η πληρωμή. Εν προκειμένω : Ο ερευνητής δημοσιογράφος παρέλειψε σκοπίμως να παραθέσει ολόκληρο το έγγραφο το οποίο «ανακάλυψε» στη Διαύγεια και στο οποίο αναφέρεται η ημερομηνία που δόθηκε η εντολή να αγοραστούν τα απαραίτητα αυτά προϊόντα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων του Υπουργείου. Υπογραμμίζεται ότι την ημέρα δεσμεύσεως τα συγκεκριμένα υλικά παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις στην αγορά και επομένως εμφάνιζαν υψηλές τιμές.  Εξ αυτού προκύπτει ότι ο κύριος Βαξεβάνης παρέλειψε επίσης σκοπίμως να αναφέρει ότι στην απόφαση προβλέπεται δέσμευση πίστωσης για την προμήθεια υλικών υγείας για τον COVID 19 η οποία ανατίθεται σε συγκεκριμένο φαρμακείο «μέχρι του ποσού των 23.696,40 ευρώ με το ΦΠΑ» και μέχρι τις τιμές που αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο.

2.Τελικώς το Υπουργείο προμηθεύτηκε τα παραπάνω υλικά σε τιμές εμφανέστατα χαμηλότερες, όπως προκύπτει και από τα τιμολόγια που εκδόθηκαν και τα οποία ο ερευνητής δεν έκανε καν τον κόπο να αναζητήσει και τα οποία βρίσκονται στην διάθεσή του, αν ειλικρινώς θέλει να ενημερωθεί προτού προσφύγει στον Εισαγγελέα, όπως απείλησε. Πιο συγκεκριμένα, ενώ για αντισηπτικό υγρό 1 λίτρου είχε εγκριθεί ποσό μέχρι 20 ευρώ, τελικώς αγοράστηκε έναντι 14 ευρώ.

Οι συσκευασίες γαντιών latex των 100 τεμαχίων αγοράστηκαν έναντι 6,17 ευρώ ενώ είχε προβλεφθεί δέσμευση 9,50 ευρώ. Μικρές συσκευασίες αντισηπτικών (100 ml) αγοράστηκαν έναντι 3,5 ευρώ ενώ είχε προβλεφθεί δέσμευση 8,50 ευρώ.

Μάσκες (FFP2) αγοράστηκαν έναντι 9 ευρώ ενώ είχαν προβλεφθεί 15 ευρώ. Τέλος μάσκες χειρουργικές αγοράστηκαν έναντι 1,90 ευρώ ενώ υπήρξε πρόβλεψη για ποσό 3,44 ευρώ. Και μάλιστα όχι στις ποσότητες που προβλέπονταν στην απόφαση αλλά σε άλλες μικρότερες αφού δεν υπήρχαν διαθέσιμες. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι τιμές που αναγράφονται στο τιμολόγιο και όχι οι τιμές της δέσμευσης είναι αυτές που τελικά θα κληθεί να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο.

3. Τέλος ο ερευνητής αποκρύπτει ότι ο Υπουργός, κ. Βορίδης δεν υπογράφει την συγκεκριμένη απόφαση αφού, ως γνωστόν, τουλάχιστον στους ερευνητές, οι Υπουργοί δεν υπογράφουν για ποσά κάτω των 500.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη, απόλυτα νόμιμη και ορθή προμήθεια έγινε με επιμέλεια της υπηρεσίας και με εποπτεία και υπογραφή του Γενικού Γραμματέα.

Γίνεται σαφές από όλα τα παραπάνω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινήθηκε και γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά τόσο ως προς την προστασία του δημοσίου χρήματος αλλά και της υγείας των εργαζομένων του και της δημόσιας υγείας σε πείσμα ορισμένων που επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών.

Τι έγραψε το documento του Βαξεβάνη: Ο Βορίδης αγοράζει με ανάθεση μάσκες και αντισηπτικά σε τιμή μαύρης αγοράς Απλές χειρουργικές μάσκες αγοράζει έναντι χιλιάδων ευρώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης

Οι τιμές είναι πραγματικά εξωφρενικές, σχεδόν εφταπλάσιες με ό,τι πωλούνταν λίγες εβδομάδες πριν και θυμίζουν αυτές της… μαύρης αγοράς. Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, με ανάθεση από ιδιώτη φαρμακοποιό προμηθεύεται μάσκες, αντισηπτικά gel χεριών και γάντια στην τιμή των… 23.696,40 ευρω!

Ειδικότερα, αγοράζει 1500 τεμάχια απλών χειρουργικών μασκών για 5.160 ευρώ. Δηλαδή 3,44 ευρώ το κομμάτι! Τη στιγμή που μέχρι πρότινος σε τιμή λιανικής μάλιστα και όχι χονδρικής, όπως στην περίπτωση του υπουργείου συμβαίνει, κόστιζε το τεμάχιο από 0,25 έως 0,50 λεπτά! Και όλα αυτά χωρίς το ΦΠΑ που για τη συνολική προμήθεια ξεπερνά τα 4.500 ευρώ! Και οι τιμές για τα απλά αντισηπτικά gel χεριών είναι εξωπραγματικές. Για 200 τεμάχια αντισηπτικών gel χεριών 100ml θα πληρώσει 1700 ευρώ! Δηλαδή 8,5 ευρώ το τεμάχιο! Με μια απλή αναζήτηση online ένα αντισηπτικό gel χεριών 70% αιθανόλης ενός λίτρου (!) 1000ml κοστίζει 8,5 ευρώ!

Το Documentonews.gr επικοινώνησε με τον εν λόγω ιδιώτη φαρμακοποιό ως εν δυνάμει πελάτης κ όπως μας ενημέρωσε διατίθενται προς πώληση αντισηπτικά gel χεριών 85 ml με περισσότερη περιεκτικότητα σε αιθανόλη έναντι 3,5 ευρώ. Βέβαια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρότι αγόρασε μαζικά πλήρωσε τα 100 ml υπερδιπλάσια. Και το gel όμως ενός λίτρου (1000ml) το υπουργείο το αγοράζει 20 ευρώ το τεμάχιο. Πληρώνει για 300 αντισηπτικά 6000 ευρώ! Εν τω μεταξύ ο αρμόδιος για να ελέγξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης όχι μόνο βγαίνει και δηλώνει πως ο τριπλασιασμός σε προϊόντα είναι λογικός σε τέτοιες περιόδους (έλλειψης δηλαδή) αλλά έχει πει ότι αν το κράτος επέμβει στις τιμές (διατίμηση δηλαδή προϊόντων) θα δημιουργήσει εκείνο μαύρη αγορά! Άραγε η απόφαση του υπουργείου του Βορίδη που συγκαταλέγεται.

Ας αναφέρουμε βέβαια, πως την ίδια στιγμή στην Κύπρο η κυβέρνηση προχώρησε σε διατίμηση συγκεκριμένων προϊόντων όπως μάσκες, θερμόμετρα, αντισηπτικά, Τη στιγμή που η κυβέρνηση δήθεν προστατεύει τον απλό πολίτη από την αισχροκέρδεια διαφόρων επιτηδείων που με την ευκαιρία της φρενίτιδας που επικρατεί στην αγορά λόγω κορονοϊού αλλά και του φόβου, που είναι απολύτως λογικό να υπάρχει στους καταναλωτές, πάει και πληρώνει |(σε τιμή μαύρης αγοράς) χιλιάδες ευρώ σε αντισηπτικά προϊόντα.

Σαφώς και το υπουργείο έπρεπε και όφειλε να προμηθευτεί τα απαραίτητα αυτά προϊόντα προκειμένου να εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία αλλά και την υγεία των εργαζομένων του αλλά σίγουρα όφειλε να κάνει μια καλύτερη έρευνα αγοράς.

Κοινοποίηση