ΔΕΥΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού: «Επενδύοντας στο νερό, επενδύουμε στη ζωή»


Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό σήμερα και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σερρών, στέλνει το δικό της μήνυμα, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (22 Μαρτίου) εορτάζεται μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες για τον πλανήτη μας. Αυτή η πηγή ζωής για τον άνθρωπο αποτελεί, παράλληλα και την πιο ισχυρή «ασπίδα» της δημόσιας υγείας.
Οι ειδικοί διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών αποτελεί αυτή την στιγμή την καλύτερη προφύλαξη απέναντι στον COVID-19(κορωνοϊό).
Η πρόσβαση σε άφθονο και καθαρό νερό, μπορεί να θεωρείται δεδομένη για τους πολίτες του διευρυμένου Δήμου Σερρών, όμως, για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πλανήτη μας δεν είναι…
• Περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό.
• Μέχρι το 2050, έως 5,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να ζουν σε περιοχές όπου θα παρουσιάζεται έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο.
• Μέχρι το 2040, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 25% και η ζήτηση νερού αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 50%.
• Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το νερό
Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να αντιληφθεί την σπουδαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η ΔΕΥΑΣ για να συμβεί το… αυτονόητο! Να φθάσει στη βρύση μας καθαρό, ασφαλές, πόσιμο νερό σε διαρκή βάση, προϋπόθεση για καλή υγεία, αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία.
Η ΔΕΥΑΣ από την ίδρυσή της έχει ολοκληρώσει έργα ύδρευσης-αποχέτευσης άνω των 155 εκ. €, συμβάλλοντας καταλυτικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου μας.
Η συσσωρευμένη τεχνογνωσία και η αυταπάρνηση των ανθρώπων της ΔΕΥΑΣ αποτελούν τον θεματοφύλακα της ποιότητας ζωής στον τόπο μας.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «το νερό και η κλιματική αλλαγή» και το πώς σχετίζονται αδιάρρηκτα μεταξύ τους.
Το δίκτυο υποδομών της ΔΕΥΑΣ που ξεκίνησε να δημιουργείται από το 1992, συνεχώς επεκτείνεται και ενισχύεται, εγγυώμενο τη διάθεση του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού στους τελικούς καταναλωτές.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είναι ένα από τα μηνύματα-κλειδιά της φετινής παγκόσμια ημέρας, που η ΔΕΥΑΣ λαμβάνει σοβαρά υπόψη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας νέες παρεμβάσεις και έργα εξασφαλίζοντας την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των διαθέσιμων υδατικών πόρων.
«Κλειδί» αποτελεί και η έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων. Στην πρόκληση αυτή η ΔΕΥΑΣ ανταποκρίνεται με επιτυχία, αναζητώντας διαρκώς πιο αποδοτικούς και έξυπνους τρόπους για τη διαχείριση του νερού.
«Ο καθένας έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει». Η ατομική ευθύνη μπορεί να έχει θετική επίδραση στην κλιματική αλλαγή, αποφεύγοντας την σπατάλη νερού στην καθημερινή ζωή μας.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών της ΔΕΥΑΣ βρίσκεται η συντονισμένη και βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται σημαντικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
Η «κουλτούρα του νερού»
«Η ανθρώπινη φύση είναι σαν το νερό. Παίρνει το σχήμα του δοχείου που το περιέχει»
Γι αυτό η ΔΕΥΑ Σερρών προάγει την «κουλτούρα του νερού» με απώτερο στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά που αποτελούν το μέλλον μας.
-Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε μαθητές-τριες με τη Γιορτή του Νερού στον Αϊ Γιάννη Σερρών
– Καμπάνιες, όπου μαθαίνει στα παιδιά μέσα από δραστηριότητες την σπουδαιότητα του νερού για τη σωστή ανάπτυξη τους, αλλά και τρόπους για την εξοικονόμησή του.
Τέλος η επιχείρηση συμμετέχει αδιάλειπτα στο ECO Festival που διοργανώνει ο Δήμος Σερρών.
Η ατομική ευθύνη
Δεν αρκούν, όμως, οι πρωτοβουλίες και τα έργα της ΔΕΥΑΣ. Απαιτείται η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών για να διασφαλίσουμε την αφθονία και την ποιότητα του πολύτιμου αυτού αγαθού, που λέγεται νερό!
Πώς;
– Εξοικονομώντας νερό.
– Μεριμνώντας ώστε τα αστικά λύματα να ΜΗΝ διοχετεύονται στους αγωγούς ομβρίων.
– Αποφεύγοντας τη ρίψη χημικών και αποβλήτων σε κανάλια, ρέματα και ποτάμια.
Ας μην αφήσουμε άλλη μία παγκόσμια ημέρα να περάσει με μια απλή «κουβέντα»! Η ΔΕΥΑΣ έχει βάλει το «νερό στο αυλάκι»! Εναπόκειται, όμως, στον καθένα από εμάς, ξεχωριστά, να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί απέναντι στις επόμενες γενιές! Αν όλοι μας προσέξουμε σήμερα, αύριο τα παιδιά μας θα «πίνουν νερό στο όνομά μας»!

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •