Μπορεί η διατροφή να μας προστατέψει από τον COVID-19 ;


Το τελευταίο διάστημα λόγω της ευρύτερης ανησυχίας των ανθρώπων για τον covid-19, γίνεται πολύς λόγος και για την διατροφή που θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς. Δυστυχώς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλές παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με θρεπτικά συστατικά ή τρόφιμα τα οποία δρουν ενάντια της λοίμωξης.

Η επιστημονική κοινότητα όμως είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό ή τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να ενισχύσει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην νοσήσετε από τον κορωνοϊό ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο.

Μέχρι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων δεν έχει αναγνωρίσει κανένα τρόφιμο ή συστατικό Τροφίμου , ως προστατευτικό ενάντια σε οποιαδήποτε λοίμωξη.

Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως χαλκός, φολικό οξύ, σίδηρος, σελήνιο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D.

Αυτό που συστήνεται να κάνουμε λοιπόν είναι να εξακολουθήσουμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εποχής, με ποικιλία τροφίμων, χωρίς να παραλείπουμε την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Αποφεύγουμε αλκοόλ, κάπνισμα και εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας ήπια άσκηση εφόσον μας επιτρέπεται.

Ιδιαίτερη προσοχή καλό θα ήταν να δείξουμε στην βιτ D, την βιταμίνη που παράγεται με την έκθεση μας στον ήλιο και είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε τρόφιμα που αποτελούν πηγές της βιταμίνης, όπως μικρά λιπαρά ψάρια και αυγά.

Εκμεταλλευτείτε τον ήλιο, στο μπαλκόνι, αφήστε τον ήλιο να μπει σπίτι σας.

Άτομα που λάμβαναν συμπλήρωμα (κατόπιν σύστασης του Ιατρού τους), πρέπει να εξακολουθήσουν την λήψη του.

Τέλος καλό είναι να προσέξουμε τυχόν διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, που μπορούν να εκδηλωθούν ως:
• φαινόμενα υποσιτισμού, σε ανθρώπους που, φοβούνται ή αδυνατούν να βγουν να ψωνίσουν τα απαραίτητα ή βιώνουν κατάθλιψη ή πάσχουν από άνοια.
• υπερβολική κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους ή συναισθηματικών διακυμάνσεων.
Μένουμε σπίτι λοιπόν και ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Κέντρο Συμβουλευτικής για Θέματα Διατροφής, Δήμου Καλαμαριάς
Παπαϊωάννου Ευσταθία MSc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 2313 314524

Πηγές: bda.uk , hda.gr

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •