ΣΥΡΙΖΑ: Το νοσηλευτικό προσωπικό να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά

Ερώτηση και τροπολογία κατέθεσαν 28 και 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αντίστοιχα, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης, με τις οποίες ζητούν να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Οι Βουλευτές διαπιστώνουν ότι ισχύουν διακριτικές κατηγορίες εργαζομένων ακόμα και με την ίδια ειδικότητα στα Νοσοκομεία, αφού η ασφάλιση σε βαρέα και ανθυγιεινά ισχύει για όσους εργάζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και για όσους προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ μετά το 2011, αλλά δεν ισχύει για τους παλαιούς (πριν το 2011) νοσηλευτές. Οι Βουλευτές στην τροπολογία που κατέθεσαν αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η πανδημία του Κορωνοιού πλήττει άμεσα το ύψιστο αγαθό της Δημόσιας Υγείας. Η ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος και η έκδοση σχετικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου θέτει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς φυσικά να αποκλείει τον ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Μεταξύ όλων των ανωτέρω, το προσωπικό του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που ετέθη σε καθεστώς επίταξης, προκειμένου να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας από ιατρικής πλευράς, είναι

α) το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραιατρικού και λοιπού προσωπικού των Νοσοκομείων του ΕΣΥ,

β) το προσωπικό (οδηγοί, διασώστες, πλήρωμα) του Εθνικού Κέντρου άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

γ) το προσωπικό όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι,

που με αυταπάρνηση και υπερβάλλοντας εαυτόν, ωράρια, εφημερίες, προγράμματα εργασίας κλπ, έχει επωμιστεί ολοκληρωτικά το έργο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Είναι εύλογο και αναμενόμενο χρέος, στις εξαιρετικά κρίσιμες αυτές περιόδους, η Πολιτεία να αναγνωρίζει εμπράκτως την προσφορά στην δημόσια Υγεία των εργαζομένων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του προσωπικού των ΕΚΑΒ και των εργαζομένων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, όχι μόνο θεωρητικώς, αλλά εμπράκτως, νομοθετώντας και επιλύοντας ζητήματα, που αναφύονται πολύ πιο έντονα στην παρούσα περίοδο, όπως αυτό της ένταξης των εργαζομένων των κλάδων Υγείας του ΕΣΥ στον πίνακα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.»

Αβραμάκης: «Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, των φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και του Βοήθεια στο Σπίτι στα βαρέα και ανθυγιεινά.»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Είναι χρέος μας, ως κοινωνία και ως πολιτεία, να αναγνωρίσουμε έμπρακτα τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, στις διακομιδές και στις δομές – υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να δίνεται η αναγκαία βοήθεια στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Δεν φτάνουν οι δηλώσεις αναγνώρισης και συγχαρητηρίων. Η ένταξη αυτών των εργαζομένων στο σύνολό τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά είναι η ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, οι οδηγοί και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στις δομές κοινωνικής φροντίδας και στο Βοήθεια στο Σπίτι δίνουν καθημερινά έναν ξεχωριστό αγώνα στην υπηρεσία της κοινωνίας διακινδυνεύοντας την προσωπική τους υγεία. Στηρίζοντας και αναγνωρίζοντας την προσφορά τους λέμε στην πράξη το ευχαριστώ μας υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους»

Κοινοποίηση