ΚΚΕ Σερρών: Ακατάλληλη και επικίνδυνη η δομή στο “Κλειδί”

Ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των προσφύγων και μεταναστών χαρακτηρίζει τη δομή φιλοξενίας στο “Κλειδί” η Τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του, το ΚΚΕ Σερρών τονίζει ότι “η κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες τόσο για την Υγεία των προσφύγων και μεταναστών όσο και για τη Δημόσια Υγεία”

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Με απόφαση της κυβέρνησης, στη νέα κλειστή δομή στο ‘’Κλειδί’’ Σερρών μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μετά την 1η Μάρτη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στη δομή αυτή χωρητικότητας έως και 500 άτομα, θα παραμείνουν φυλακισμένοι μέχρι την απέλασή τους στη χώρα προέλευσης, αφού η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της ΕΕ, πήρε την απαράδεκτη απόφαση να αναστείλει το δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου και να φυλακίζει μαζικά όποιον φτάνει στη χώρα, ακόμη και γυναικόπαιδα.

Η συγκεκριμένη δομή είναι ακατάλληλη για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και επικίνδυνη για την υγεία τους, όπως έχουν επισημάνει τόσο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών όσο και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σιδηροκάστρου.

Ένας αριθμός των προσφύγων – μεταναστών με σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, το οποίο είναι ήδη επιβαρυμένο, λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης. Επίσης το Κέντρο Υγείας του Σιδηροκάστρου παραμένει κλειστό προκειμένου να απολυμανθεί εξαιτίας κρούσματος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο προσωπικό.

Η κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες τόσο για την Υγεία των προσφύγων και μεταναστών όσο και για τη Δημόσια Υγεία.

Η Τ.Ε. του ΚΚΕ έγκαιρα είχε ταχθεί ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής στην περιοχή, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα, απαιτώντας να μη δημιουργηθεί κανένα στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, καμία φυλακή της ΕΕ, εμμένοντας στην απαίτησή του για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών και μεταφορά στις χώρες που επιθυμούν.

Η Τ.Ε. Σερρών του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να οργανωθεί και να δείξει την αντίθεσή του στη φυλακή που πάνε να στήσουν για τους κατατρεγμένους και απελπισμένους που δεν έχουν κάνει κανένα αδίκημα, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί με τον αγώνα του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς, που γεννάνε την προσφυγιά και τη μετανάστευση, να απαιτήσει απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η Τ.Ε. Σερρών του ΚΚΕ απαιτεί άμεσα:

– Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

– Να θεσπιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για εκείνους που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, να καταργηθούν οι διατάξεις που υπονομεύουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και που διαδοχικά ψηφίζουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.

– Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στις δομές φιλοξενίας και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

– Να κατοχυρωθεί η πλήρης πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς αποκλεισμούς.

– Να στηριχθεί άμεσα το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Το προσφυγικό δε λύνεται χωρίς αμφισβήτηση της πολιτικής ΕΕ και ΝΑΤΟ

– Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και τη χώρα.

– Καμία φυλακή για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας

– Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για μεταφορά στις χώρες προορισμού τους, απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Κοινοποίηση