Ποιοι δήμοι και χωριά της Ελλάδας μπαίνουν σε καραντίνα- Τι θα ισχύσει

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και το έντονο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρα μας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα, για να αποφευχθεί η ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ως εκ τούτου, σε καραντίνα τίθεται σήμερα η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς. Η καραντίνα ξεκινά σήμερα στις 20:00 το βράδυ και θα διαρκέσει για 14 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 20:00 το βράδυ της 14ης Απριλίου. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος, παρά μόνο για τροφοδοσία σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας.

Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση των πολιτών, θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες σε 5 δήμους, στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. 3 Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο Δήμος Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ σήμερα το βράδυ στις 20:00. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 20:00 το βράδυ μέχρι τις 8:00 το επόμενο πρωί.

Επίσης, σε αυτούς τους 5 Δήμους, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους τρεις ακολούθους λόγους: η κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη Β4, η μετάβαση σε τελετή Β5 και η σύντομη μετακίνηση για ατομική ή σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου Β6.

Για την περίοδο αυτών των 14 ημερών των επιπλέον περιοριστικών μέτρων, η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, γίνεται αποκλειστικά από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων.

Όσον αφορά στη μετάβαση σε τελετή κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, επιτρέπεται παρουσία μόνο σε περίπτωση κηδείας και αποκλειστικά και μόνο για τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Και τέλος, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν τη δυνατότητα να τα βγάζουν για 15 λεπτά και μόνο πέριξ της οικείας τους.

Επιπρόσθετα, στους πέντε αυτούς Δήμους, στα σούπερ μάρκετ γίνεται υποχρεωτική αναλογία 1 πελάτης ανά 20 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου, ενώ στις λαϊκές αγορές, η απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι πρέπει να τοποθετούνται από την ίδια πλευρά του δρόμου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι υπηρεσίες των Περιφερειών θα συνδράμουν τους Δήμους στο έργο τους, ενώ για την εφαρμογή των μέτρων αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Επίσης, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, ενισχύονται οι δυνατότητες περίθαλψης των υγειονομικών μονάδων των Δήμων αυτών.

Δύο στρατιωτικοί γιατροί και 2 νοσηλευτές αποστέλλονται στο Υγειονομικό Κέντρο Εχίνου, το οποίο μεταφέρεται στη Σμίνθη μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Ενέργειες γίνονται και για την περαιτέρω ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με ένα γιατρό και ένα νοσηλευτή από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.

Επιπλέον, το Νοσοκομείο Καστοριάς ενισχύεται με 3 στρατιωτικούς γιατρούς και 6 νοσηλευτές, ενώ 2 στρατιωτικοί γιατροί και 2 νοσηλευτές αποστέλλονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Επιπρόσθετα, διετίθενται από το ΕΚΑΒ, επιπλέον των ήδη υπαρχόντων, 3 κατάλληλα εξοπλισμένα οχήματα με το απαραίτητο προσωπικό στο Δήμο Νεστορίου, στο Δήμο Καστοριάς, για κάλυψη και των αναγκών του Δήμου Ορεστίδος, και στο Δήμο Μύκης.

Τα 3 πρόσθετα ασθενοφόρα ενισχύουν τη δυνατότητα διακομιδής των κατοίκων στα νοσοκομεία της περιοχής, εφόσον υπάρξει μια τέτοια ανάγκη.

«Απευθύνουμε έκκληση. Καλούμε τους κατοίκους αυτών των Δήμων να παραμείνουν στα σπίτια τους, να αποφύγουν κάθε μετακίνηση ειδικά εκτός της γειτονιάς τους και κάθε περιττή επαφή. Να προχωρήσουν σε προμήθειες πολλαπλών ημερών σε τρόφιμα και, σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια ανάγκη, σε φάρμακα, ώστε να αποφύγουν τις πολλαπλές μετακινήσεις. Θέλω να επισημάνω. Σε αυτούς τους Δήμους εκπέμπουμε SOS. Κάνουμε έκκληση σε κάθε συμπολίτη μας σε αυτούς τους 5 Δήμους για τις επόμενες 14 ημέρες να μείνει σπίτι του. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα έλεγα κρίσιμη, και ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος. Ας κατανοήσουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και ας μείνουμε σπίτι μας, προστατεύοντας τους εαυτούς μας, αλλά και τους συνανθρώπους μας. Ο έλεγχος των μέτρων θα είναι αυστηρός και όσο πιο πιστά τα ακολουθήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αρθούν,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

7 Shares