Δ. Κούβελας: «Μην περιμένετε το καλοκαίρι ή φάρμακο για τον κορωνοϊό 100% αποτελεσματικό»

Αισιόδοξος, αλλά και επιφυλακτικός απέναντι σε ορισμένες απόψεις ή «ειδήσεις», που διαδίδονται για την κρίση του κορωνοϊού, εμφανίστηκε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, απαντώντας σε ερώτηση για Ρώσο επιστήμονα, που φέρεται να ανακάλυψε «αποτελεσματικό φάρμακο» κατά του κορωνοϊού, τόνισε, ότι «κανένα φάρμακο δεν έχει 100% επιτυχία. Δεν υπάρχει τέτοιο φάρμακο στην ανθρωπότητα με επιτυχία 100%. Θεωρώ, ότι κάτι περίεργο γίνεται», ενώ διευκρίνισε, ότι «οι ιοί δεν σκοτώνονται. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να σκοτώσουμε ιό, γιατί δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί». Πρόσθεσε ακόμη, ότι «δεν υπάρχει ακίνδυνο φάρμακο. Τα φάρμακα εξ ορισμού είναι δηλητήρια, που υπό συνθήκες κάποιους θα θεραπεύσουν. Δεν μπορώ εγώ να δίνω ένα δηλητήριο, χωρίς σίγουρα να περιμένω αποτέλεσμα».

Ο κορωνοϊός μπορεί να συνεχιστεί και το καλοκαίρι

Για το ενδεχόμενο οι υψηλές θερμοκρασίες και το καλοκαίρι για «σβήσουν» τον κορωνοϊό, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, παρατήρησε πως «Δεν είμαι σίγουρος, ότι έχει χαρακτηριστικά εποχικότητας. Βεβαίως μπορεί να συνεχιστεί και το καλοκαίρι και να πάει και μετά το καλοκαίρι».

«Καμπανάκι» για το σύγχρονο τρόπο ζωής

Ο κ. Κούβελας εκτίμησε, ότι η κρίση την οποία διερχόμαστε, είναι μία προειδοποίηση για τον τρόπο ζωής, που έχουμε επιλέξει ως κοινωνία. Επεσήμανε, ότι «είμαστε πολλοί, 7,5 δις άνθρωπο, ζούμε πυκνά, ταξιδεύουμε πολύ γρήγορα, είμαστε γερασμένοι και έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένα μικρόβια και ιούς, λόγω των πολλών φαρμάκων, που χρησιμοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια άσκοπα».

«Από τη γρίπη, αν δεν είχε εμβόλιο, θα πέθαιναν πολλαπλάσιοι άνθρωποι σε σχέση με τον κορωνοϊό και μάλιστα η γρίπη σκοτώνει και μωρά», σημείωσε ο κ. Κούβελας.

Τόνισε την ανάγκη πρωτοβάθμιας περίθαλψης και θέσπισης «ιατρικού επισκέπτη» στα σπίτια. «Χρειάζεται ο γιατρός, που θα πάει σπίτι. Στην Τσεχία δεν είχαν πολλούς θανάτους, γιατί περιέθαλψαν τους αρρώστους από νωρίς», υπογράμμισε ο κ. Κούβελας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Δ. Κούβελα στον FOCUS FM 103.6.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •