Με 6,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται το κλειστό κολυμβητήριο στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας Σερρών


Στα 6.450.000 ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση για το κλειστό κολυμβητήριο του αθλητικού πάρκου Ομόνοιας, στο Δήμο Σερρών.

Λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος το οποίο έχει παρέλθει από την εκπόνηση των αρχικών μελετών και την κατασκευή τμήματος του έργου, ήταν απαραίτητος ο έλεγχος η συμπλήρωση, η αναπροσαρμογή και η επικαιροποίηση του συνόλου των μελετών του έργου, (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές), ώστε να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα και τους ισχύοντες κανονισμούς. Επίσης η επιθυμία εφαρμογής βιοκλιματικού σχεδιασμού και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας οδηγεί στην ανάγκη διερεύνησης και υιοθέτησης βέλτιστων τεχνικών λύσεων, τόσο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όσο και στο σχεδιασμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων .
Συνεπώς για την υλοποίηση του έργου έπρεπε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την υλοποίηση των μελετών.

Μετά από επαλειμμένες συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Γ.Γ. Αθλητισμού με τον Δήμαρχο Σερρών , και την άριστη συνεργασία με τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Σερρών και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο , εντάχθηκαν και οι απαιτούμενες μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 950.000,00 ευρώ για την κατασκευή ενός πρότυπου βιοκλιματικού κλειστού κολυμβητηρίου τροποποιώντας τον αρχικό προϋπολογισμό της πράξης ένταξης ο οποίος πλέον ανέρχεται στα 6.450.000,00 ευρώ.

Στόχος είναι όχι μόνο η κατασκευή του έργου αλλά και η ενεργειακή αυτονομία του η οποία θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας του κάνοντας βιώσιμη την λειτουργία του ενώ παράλληλα θα αποτελεί η νέα κατασκευή και πόλο έλξης ως πρότυπο βιοκλιματικό κολυμβητήριο .

Για την ιστορία :

Το υπό ανέγερση νέο κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου Σερρών βρίσκεται στην πόλη των Σερρών στην περιοχή του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας. Η αναγκαιότητα για την κατασκευή του προέκυψε εξαιτίας του πραγματικού γεγονότος ότι το υπάρχον κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου, λόγω παλαιότητας, και των περιορισμένων δυνατοτήτων του, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών τόσο του Δήμου Σερρών αλλά και γενικότερα του Νομού Σερρών. Χρήσιμο είναι να αναφέρω ως μηχανικός ότι το παλιό κλειστό κολυμβητήριο Σερρών, ήταν ένα έργο που ξεκίνησε η μελέτη του το 1966 από τον Σερραίο Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Οικονομίδη– Δούμπα και αποτελεί ορόσημο για την μοντέρνα αρχιτεκτονική ολόκληρης της Ελλάδος. Το έργο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον Υφυπουργό Προεδρίας και αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Αχιλλέα Καραμανλή το 1976.

Το νέο έργο είχε δημοπρατηθεί με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή και οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 2004. Προβλεπόταν η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, κερκίδα θεατών, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης αθλητών και θεατών και τις απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Μετά όμως από την εξάντληση των διαθέσιμων πιστώσεων, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του έργου οι εργασίες διακόπηκαν και το έργο παραμένει μέχρι και σήμερα ημιτελές.

Η συνέχιση της κατασκευή του έργου εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2019 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΑ με το ποσό των 5.580.000 € και πλέον με την ένταξη αλλά και την δέσμευση ετήσιας πίστωσης για τις αναγκαίες μελέτες, δίνεται η δυνατότητα να γίνει το όνειρο των Σερραίων ξανά πραγματικότητα δικαιώνοντας και αξιοποιώντας τις συνολικές προσπάθειες και την θέληση όλων για την επίλυση του θέματος.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •