ΣΥΡΙΖΑ: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα

Τριάντα οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 5201/26.03.2020) με την οποία ζητούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση της υγείας του συνόλου των εργαζομένων και των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας. Οι Βουλευτές υιοθετούν τις ανησυχίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικής Φρούρησης, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, των κρατουμένων και των συγγενών τους καθώς ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης μετάδοσης του κορωνοϊού λόγω του συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε μικρούς χώρους στις φυλακές τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους από το γενικό πληθυσμό στην περίπτωση που προκύψει έστω και ένα κρούσμα.

μάλιστα καταγγέλλεται δεν έχει διανεμηθεί υλικό προστασίας (γάντια, μάσκες, ειδικές στολές και αντισηπτικά), όπως επίσης δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους που διαβιούν οι κρατούμενοι και στον χώρο εργασίας των υπαλλήλων. Οι Βουλευτές τέλος ζητούν να περιληφθούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών στις κατηγορίες των υπαλλήλων που θα λάβουν έκτακτο βοήθημα λόγω της μεγάλης προσφοράς τους στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού δεδομένου ότι η προσφορά των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι εξίσου σημαντική με την προσφορά των διοικητικών υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Έχουμε καταθέσει πολλές ερωτήσεις στη Βουλή επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθούν με σωφρονιστικούς υπαλλήλους κα εξωτερικούς φρουρούς οι φυλακές όλης της χώρας και βέβαια της Νιγρίτας. Μέχρι σήμερα δεν βρίσκουμε ανταπόκριση με αποτέλεσμα πλέον και λόγω του κορωνοϊού η κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας να χειροτερεύει. Οι υπάλληλοι που παρουσιάζουν έστω και ήπια συμπτώματα εποχικής γρίπης απουσιάζουν από την εργασία τους, όσοι εργάζονται δεν έχουν προμηθευτεί τα αναγκαία μέσα προστασίας και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης μετάδοσης του κορωνοϊού είναι πολύ μεγάλος. Ζητούμε την άμεση

διάθεση του αναγκαίου υγειονομικού υλικού σε εργαζόμενους και κρατούμενους στις φυλακές, την άμεση πρόσληψη προσωπικού για τα ιατρεία των φυλακών και την εύλογη απόδοση και σε αυτούς τους εργαζόμενους της έκτακτης αποζημίωσης για την προσφορά τους. Ταυτόχρονα ζητάμε την ενημέρωση και την κατάλληλη προσαρμογή των κανόνων μεταγωγής ώστε να προβλέπεται η μέγιστη δυνατή υγειονομική προστασία των εξωτερικών φρουρών που πραγματοποιούν τις μεταγωγές. Οι κατηγορίες αυτές των εργαζομένων, όπως και οι αστυνομικοί υπάλληλοι, προσφέρουν πολλά περισσότερα από ορισμένους διοικητικούς υπαλλήλους στην Πολιτική Προστασία και από τους μετακλητούς που έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες θέσεις και η κυβέρνηση θα τους αποδώσει αυτή την ενίσχυση».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •